12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalRusia: Capacitățile noastre de luptă acoperă integral Marea Neagră

Rusia: Capacitățile noastre de luptă acoperă integral Marea Neagră

Amiralul rus Vladimir Komoyedov, cel care a condus Flota Mării Negre în perioada anilor 1998 – 2002, a declarat, luni, că Rusia are în acest moment capacități militare care “acoperă” întreaga suprafață a Mării Negre.

“Capacitățile noastre de luptă acoperă întreaga Mare Neagră, atât de-a lungul, cât și de-a latul ei, așa că nu cred că ar trebui să vă faceți griji cu privire la prezența americanilor în Marea Neagră”, a declarat amiralul Komoyedov pentru agenția oficială de presă a Rusiei, TASS.

Ofițerul rus a lansat acest avertisment în contextul anunțării intrării în Marea Neagră, cu o zi înainte, a distrugătorului american Carney, echipat cu rachete interceptoare Aegis.

“În principiu, forțele și resursele noastre cu baza în Crimeea și pe coasta Mării Negre sunt suficiente pentru a monitoriza situația din întreaga regiune a Mării Negre și putem urmări mișcările acestor distrugătoare fără a apela la sprijinul unui număr mare de forțe ale grupului nostru de luptă din Marea Mediterană”, a explicat amiralul.

“Reacționăm destul de mult față de prezența lor în Marea Neagră. Acest lucru este demonstrat și prin reacția noastră față de utilizarea avioanelor lor și a navelor lor de supraveghere”, susține amiralul Vladimir Komoyedov.

SUA ar fi “la câțiva milimetri” de un război cu Rusia

În calitate de comandant al Flotei Ruse din Marea Neagră, amiralul a fost decorat, în acea perioadă, de președintele Vladimir Putin. Ulterior eliberării sale din funcție,  Komoyedov a continuat să transmită mesaje amenințătoare la adresa SUA, cum ar fi cel de acum câteva luni, când a avertizat Statele Unite că se află “la câțiva milimetri de un mare război” cu Rusia.

Potrivit datelor oficiale, Rusia are în Flota Mării Negre crucișătorul Moskva, distrugătorul Smetlivi, patru fregate purtătoare de rachete și alte câteva nave de suprafață mai mici, precum și cinci submarine. Forța rusă din Marea Neagră mai deține 20 de avioane de luptă Su-22 și alte avioane militare, precum și 30 de elicoptere.

În replică, țara din NATO riverană Mării Negre cea mai puternică din punct de vedere militar este Turcia, dar în ultimii ani ea are, după cum se știe, o politică de apropiere față de Rusia.

România are în Marea Neagră trei fregate și câteva nave de suprafață mai mici, iar numărul total de avioane de luptă al României, în ipoteza că ar fi, integral, trimise în zona Mării Negre, l-ar egala pe cele rusești. România ar avea operaționale două escadrile de avioane de luptă, adică, în total, 24 de aeronave. Însă jumătate dintre acestea sunt de tip MiG 21 LanceR, uzate fizic și moral, care ar fi trebuit scoase din exploatare de câțiva ani.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...

Economia UE va suferi dacă va intra într-o „cursă a subvențiilor” cu SUA și China

Economia Uniunii Europene va fi afectată dacă va intra într-o ”cursă a subvențiilor” cu Statele Unite(SUA) și China, avertizează un oficial din cadrul Fondului...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă