16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalRusia condamnă Cehia pentru decizia de a-l extrăda pe hackerul rus Evgheni...

Rusia condamnă Cehia pentru decizia de a-l extrăda pe hackerul rus Evgheni Nikulin în SUA

Diplomaţia de la Moscova susţine că acest pas făcut de autorităţile de la Praga subminează fundaţiile cooperării dintre cele două state.

“Suntem indignaţi de decizia Cehiei de a-l extrăda pe cetăţeanul rus Nikulin în Statele Unite – care a fost reţinut la cererea Washingtonului şi ţinut în arest din octombrie 2016. Suntem dezamăgiţi că, în loc să ia în considerare normele legale, Republica Cehă a luat o decizie prin care încearcă din nou să-şi arate loialitatea faţă de aliatul său, un obiectiv care a fost declarat recent prioritate absolută. Considerăm că decizia luată de Praga este un pas deliberat şi motivat politic, menit să submineze fundamentele constructive ale cooperării bilaterale”, potrivit unui comunicat.

Ministerul rus de Externe a precizat că vor fi luate toate măsurile necesare pentru a-l proteja pe cetăţeanul rus Evgheni Nikulin, susţinând că drepturile acestuia au fost încălcate.

“Cererea de a-l preda pe Nikulin autorităţilor de la Moscova, depusă de către biroul procurorului general al Rusiei, a fost ignorată, la fel ca şi apelurile noastre pentru a lua în calcul faptul că, având în vedere isteria anti-rusă din Statele Unite, cetăţeanul nostru nu poate beneficia de un proces corect în acea ţară”, se mai arată în comunicat.

La 30 martie, Ministerul Justiţiei din Republica Cehă a decis extrădarea lui Evgheni Nikulin (29 de ani) în Statele Unite. Hackerul rus a fost arestat în 2016 la Praga, iar autorităţile cehe au colaborat cu Biroul Federal de Investigaţii (FBI).

O instanţă federală din statul american California l-a găsit vinovat pe Evgheni Nikulin de spargerea mai multor plaforme online ale unor companii din Statele Unite precum LinkedIn, Dropbox şi Formsprind. Potrivit LinkedIn, în urma atacului din 2012 au fost compromise datele a 100 milioane de utilizatori.

Cele mai citite

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă