12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalRusia dă replica Cehiei. Câți diplomați a expulzat

Rusia dă replica Cehiei. Câți diplomați a expulzat

“Ambasadorul Cehiei, Vitezslav Pivonka, a fost informat că 20 de angajaţi ai Ambasadei Cehiei din Moscova sunt declaraţi personae non gratae. Trebuie să părăsească teritoriul Rusiei până la sfârşitul zilei de 19 aprilie”, a comunicat Ministerul de Externe de la Moscova, citat de agenţia Tass.

“De asemenea, părţii cehe i s-a solicitat că aducă numărul angajaţilor locali la egalitate cu numărul angajaţilor din aceeaşi categorie ai Ambasadei Rusiei din Cehia”, a subliniat Ministerul rus de Externe.

Anunţul Rusiei este o reacţie la decizia Guvernului Cehiei, care a dispus, sâmbătă, expulzarea a 18 diplomaţi ruşi acuzaţi de activităţi de spionaj.

Potrivit Guvernului Cehiei, diplomaţii ruşi expulzaţi colaborau cu Serviciul rus de Informaţii Militare (GRU). Autorităţile de la Praga suspectează că Serviciul rus de Informaţii Militare (GRU) a fost implicat în exploziile produse în anul 2014 la două depozite de muniţie din localitatea Vrbětice, un incident soldat cu doi morţi.

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat că susţine Cehia, stat membru NATO. “Decizia Cehiei intervine pe fondul unui comportament periculos al Rusiei. Exprimăm solidaritate cu apropiaţii victimelor exploziei din Vrbětice. Cei responsabili trebuie aduşi în faţa justiţiei”, a declarat duminică un oficial din cadrul NATO, potrivit agenţiei Reuters.

Criza dintre Cehia şi Rusia intervine în contextul tensiunilor dintre Occident şi Moscova. Statele Unite au impus noi sancţiuni împotriva Rusiei din cauza ingerinţelor electorale şi atacurilor cibernetice, expulzând zece diplomaţi ruşi. Rusia a reacţionat prin expulzarea a zece diplomaţi americani şi sancţionarea unor oficiali de rang înalt de la Washington. Alianţa Nord-Atlantică a exprimat preocupare privind suplimentarea efectivelor militare ruse în apropierea frontierelor Ucrainei.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă