4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalRusia e sancționată de SUA în cazul Navalnîi

Rusia e sancționată de SUA în cazul Navalnîi

Măsurile sunt coordonate cu decizii similare luate de Uniunea Europeană.

Oficialii americani au declarat că serviciile secrete au ajuns la concluzia că guvernul de la Moscova se află în spatele atacului asupra lui Navalnîi de anul trecut.

Moscova neagă implicarea în otrăvirea sa și contestă concluzia experților occidentali că Navalnîi a fost otrăvit cu Novichok în timpul unui zbor în Siberia.

Șapte înalți oficiali ruși și 14 entități implicate în producția chimică și biologică fac obiectul sancțiunilor SUA, au spus oficialii administrației Biden.

“Încercarea Rusiei de a-l ucide pe domnul Navalnîi crează un model alarmant de utilizare a armelor chimice de către Rusia”, a spus un oficial.

Novichok a fost folosit într-un atac din 2018 în orașul englez Salisbury împotriva unui agent dublu rus și a fiicei sale.

Șeful FSB este printre cei vizați de sancțiuni

Printre cei vizați se numără Alexander Bortnikov, care conduce FSB, principala agenție de informații din Rusia, precum și miniștrii adjuncți ai Apărării Alexei Krivoruchko și Pavel Popov.

Sancțiunile sunt primele impuse Rusiei de către administrația președintelui Joe Biden, care a adoptat o poziție mai dură decât predecesorul său Donald Trump față de președintele Putin.

După ce și-a sunat omologul rus în luna trecută, Biden a spus că a arătat clar că zilele în care SUA „se înclină în fața acțiunilor agresive ale Rusiei, interferențelor în alegerile noastre, atacurile cibernetice și otrăvirea cetățenilor, s-au încheiat”.

Într-o mișcare coordonată, UE a anunțat că a vizat patru oficiali guvernamentali ruși. Aceștia sunt Alexandr Kalașnikov, șeful sistemului penitenciar rus, Alexandr Bastrykin, președintele Comitetului de anchetă, procurorulul șef Igor Krasnov și Viktor Zolotov, care conduce Garda Națională.

Sancțiunile includ interdicții de călătorie și înghețarea activelor.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă