20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalRusia este personajul negativ, dar oficiali occidentali se întâlnesc, succesiv, cu ministrul...

Rusia este personajul negativ, dar oficiali occidentali se întâlnesc, succesiv, cu ministrul Lavrov

Conferinţa de securitate de la Munchen de la sfârşitul săptămânii trecute le-a oferit ocazia oficialilor din Europa şi SUA, divizaţi în legătură cu politica externă a preşedintelui american Donald Trump, să găsească un teren comun în denunţarea a ceea ce, spun ei, este o campanie secretă a Rusiei de subminare a democraţiilor din Occident.

Totuşi, notează luni într-un comentariu agenţia Reuters, oficiali şi diplomaţi occidentali au recunoscut şi un adevăr incomod, şi anume că Rusia are un rol critic în rezolvarea a multe dintre cele mai grave conflicte de pe plan mondial.

Din estul Ucrainei până în Coreea de Nord, statutul Rusiei de putere nucleară, intervenţia sa militară în Siria şi dreptul său de veto în Consiliul de Securitate al ONU impun ca orice acţiune în plan diplomatic să implice şi Moscova, subliniază oficiali occidentali.

“Nu putem găsi o soluţie politică fără Rusia”, a declarat pentru Reuters ministrul norvegian de externe Frank Bakke. “Trebuie să ajungem la un punct de unde putem lucra la găsirea unei soluţii politice şi (ruşii) trebuie să joace un rol central”, a adăugat acesta.

La Munchen, cel puţin la nivelul declaraţiilor publice, Rusia a fost personajul negativ, fiind criticată atât pentru ingerinţă în campania prezidenţială din SUA din 2016, cât şi pentru anexarea Crimeei, în 2014. Pentru occidentali, această “coeziune” a însemnat o schimbare după un an marcat de retorica “Americii pe primul loc” a lui Trump, declaraţiile sale contradictorii despre NATO şi Uniunea Europeană, decizia sa de a retrage SUA din acordul de la Paris privind clima şi avertismentele că va denunţa acordul din 2015 cu Iranul privind programul nuclear iranian.

Înalţi responsabili politici americani s-au arătat foarte iritaţi, la Munchen, de faptul că Moscova neagă acuzaţiile de intervenţie în alegeri. “Sunt uimit că… ruşii vin, trimit pe cineva în fiecare an practic să respingă faptele”, a afirmat directorul comunităţii naţionale a informaţiilor din SUA, Dan Coats, despre prezenţa rusă la conferinţa de securitate.

În schimb, conform unor surse diplomatice, tonul a fost diferit în spatele scenei, la întâlnirile dintre înalţi oficiali – ca secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg – cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, în sălile aurite ale hotelului Bayerischer Hof din Munchen. “Există o reţea diplomatică şi funcţionează”, a punctat senatorul rus Aleksei Puşkov, evocând contacte vizând reglementarea conflictului civil din Siria între Moscova, Ankara, Washington şi Tel Aviv. “Este ceva care, folosit în mod eficient, poate preveni confruntări de mai mare amploare”, a explicat senatorul rus.

Ministrul de externe german Sigmar Gabriel s-a întâlnit de mai multe ori cu Serghei Lavrov, oferindu-i perspectiva relaxării sancţiunilor economice impuse după anexarea Crimeei şi numind Rusia un partener “indispensabil” în eforturile globale de a preveni proliferarea armelor nucleare. La rândul său, fostul secretar de stat american John Kerry – cel care a negociat acordul din 2015 vizând îngrădirea ambiţiilor nucleare ale Iranului – a apreciat că Occidentul trebuie să “compartimenteze” problemele cu Moscova, astfel ca diplomaţia să dea mai multe rezultate.

Pentru Occident, una dintre provocări constă în felul în care sunt interconectate crizele internaţionale. În Siria, Rusia este aliată cu Iran, adversarul Israelului, iar susţinerea Moscovei pentru separatiştii din Ucraina a creat nemulţumire în NATO. Totuşi, Turcia – stat aliat NATO – încearcă să încheie un acord pentru achiziţia de sisteme defensive aeriene ruseşti. În acelaşi timp, forţe turce au atacat, cu acordul Rusiei, forţele kurde din nordul Siriei, susţinute de SUA. În Asia, eforturile SUA de a opri dezvoltarea programului nord-coreean de arme atomice depind, în parte, de disponibilitatea Moscovei de a răspunde la apelurile SUA şi europene privind impunerea unui embargo petrolier împotriva Phenianului, idee pe care până acum a respins-o.

“Acum câţiva ani puteam vorbi de crize distincte, dar astăzi, dacă abordezi una dintre ele, le perturbi pe toate celelalte”, a explicat Jensen.

Astfel, în timp ce duminică la Munchen premierul israelian Benjamin Netanyahu lua atitudine împotriva Iranului, la New York eforturile britanice, americane şi franceze de a condamna Teheranul la Naţiunile Unite s-au lovit imediat de rezistenţa Rusiei, au menţionat diplomaţi citaţi de Reuters. Şi tot la Munchen, după ce oficiali americani şi europeni au evocat trimiterea de trupe de menţinere a păcii ale ONU în estul Ucrainei, în vederea reglementării conflictului de aproape patru ani, emisarul special american Kurt Volker a admis că totul depinde de Moscova. “Decizia aparţine Rusiei”, a declarat Volker unui grup de oficiali din Uniunea Europeană şi SUA, între care principalul responsabil suedez din sfera apărării, care a pus trupele ţării sale la dispoziţia unei eventuale asemenea misiuni.

Acum nouă ani, vicepreşedintele american de atunci Joe Biden promitea la Munchen “resetarea” relaţiilor cu Rusia, dar puţini din Occident realizau profunzimea resentimentelor ruse legat de destrămarea Uniunii Sovietice şi extinderea NATO către est. În momentul de faţă, după sancţiunile economice occidentale impuse Rusiei din cauza anexării Crimeei şi susţinerii acordate rebelilor din estul Ucrainei, relaţiile Est-Vest sunt la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece, cu slabe şanse de îmbunătăţire a situaţiei – au mai opinat diplomaţii citaţi de Reuters.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă