13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalRusia grăbește finalizarea gazoductelor Nord Stream-2 și Puterea Siberiei

Rusia grăbește finalizarea gazoductelor Nord Stream-2 și Puterea Siberiei

Moscova dorește ca în 2019, gazoductul să fie dat în folosință, în timp ce tot mai multe țări membre UE și analiști economici atrag atenția că Nord Stream-2 pecetluiește monopolul gazului rusesc pentru Europa.

Intrarea în Germania și Austria a gazului ieftin rusesc creează o discrepanță majoră în statele UE. 

Prin exploatarea gazului din Mediterana, din dreptul Siriei, atât Europa, cât și Turcia ar fi scăpat de dependența de gazele rusești, dar Moscova a intervenit militar în apărarea regimului de la Damasc, în schimbul obținerii monopolului asupra exploatării gazelor.

Ultimele desfășurări în Siria nu indică însă rămânerea la putere a regimului Assad, iar Rusia va încerca să-și impună avantajul militar asupra oricărui regim, concomitent cu demararea rapidă a proiectului Nord Stream-2 și finalizarea unui alt proiect, Puterea Siberiei, spre China.

Gazprom a anunțat că gazoductul Puterea Siberiei va fi finalizat până la sfârșitul acestui an. 

Doar Germania și Austria, beneficiarele directe ale proiectului, susțin Nord Stream-2, din motive „pur economice”, după cum s-a exprimat ministrul german de Externe, Heiko Maas.

Ministrul de Externe al Poloniei, Jacek Czaputowicz, a declarat că SUA vor susţine eforturile Varşoviei pentru blocarea proiectului Nord Stream 2, după o întrevedere pe care a avut-o la New York cu ambasadorul american la ONU, Nikky Haley.

„Gazoductul va asigura monopolul Rusiei asupra pieţei de energie din Europa şi va submina securitatea energetică a Uniunii Europene”, a avertizat Czaputowicz.  

Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă