8.7 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalRusia, în spatele unei noi ofensive a dezinformării!

Rusia, în spatele unei noi ofensive a dezinformării!

Doi ruși, care au deținut funcții de conducere în serviciul de informații militare cunoscut sub numele de GRU, au fost identificați ca fiind responsabili pentru un efort de dezinformare menit să ajungă la audiențele americane și occidentale, au declarat oficialii guvernului american. Aceștia au vorbit cu reporterii The Associated Press în condițiile anonimatului, furnizând informații clasificate anterior, dar al căror nivel de secretizare a fost în prezent relaxat, spun oficialii, tocmai pentru a ajunge la cunoștința publică.
Între sfârșitul lunii mai și începutul lunii iulie, site-urile rusești de limbă engleză ar fi publicat aproximativ 150 de articole despre răspunsul la pandemie, inclusiv materiale de tip ”umbrelă” care urmăreau să sprijine Rusia sau să denigreze Statele Unite. Printre titlurile care au atras atenția oficialilor americani se numără „Rusia Counter COVID-19 Aid to America Advances Case for Détente”, care a sugerat că Rusia a acordat ajutor urgent și substanțial SUA pentru combaterea pandemiei și „Beijing crede în COVID- 19 este o armă biologică ”, care a amplificat declarațiile chinezilor.

Trollii, armata invizibilă de ostași ruși ce luptă în conflagrația dezinformării

Dezvăluirea vine să certifice faptul că împiedicarea răspândirii dezinformării, inclusiv de către Rusia, este o preocupare urgentă, pentru administrația americană, în perioada de pregătire la alegerilor prezidențiale, încercându-se evitarea repetării scenariului din 2016, când o fermă de trolli rusă a lansat o campanie ascunsă de social media pentru divizarea publicului american și pentru favorizarea candidatului Donald Trump, considerat la acea vreme mai ușor de ”gestionat” de către Rusia. Directorul executiv de contrainformații al guvernului Statelor Unite a avertizat, de altfel, vineri, asupra utilizării continue, de către Rusia a armatelor de trolli pe internet pentru a-și promova obiectivele.
Trollii sunt persoane, de regula anonime, dar deseori ascunse în spatele unor identități paralele atent construite, care își fac un obicei din a posta și comenta în spațiul virtual, activitate anume pentru a semăna discordie pe internet, pentru a dezinforma sau pentru a stârni certuri sau iritare. Trollii de obicei postează atacuri la persoană, comentarii jignitoare, sau articole fabricate, menite să distragă atenția sau să provoace cititorii la răspunsuri emoționale.

Dezinformarea rusă, parte a unui efort continuu și persistent de a promova o falsă realitate și de a provoca confuzie

Deși oficialii americani au avertizat și anterior asupra răspândirii, de către Rusia, a dezinformării legată de pandemie, zilele trecute ei au dezvăluit numele unei noi agenții specializate de informații care este înregistrată în Rusia, InfoRos și care operează o serie de site-uri web – InfoRos.ru, Infobrics.org și OneWorld.press – care s-au folosit de criza coronavirusului pentru a promova obiective anti-occidentale și pentru a răspândi mistificări ale realității. Americanii spun că site-urile nominalizate își promovează narațiunile într-un efort sofisticat, dar insidios, asemănător cu spălarea banilor, în care mesajele atent prezentate, în limba engleză, cu o tentă pro rusă evidentă, sunt puse în circulație prin intermediul altor surse de știri, pentru a-și ascunde originea și pentru a spori legitimitatea.
Oficialii din Statele Unite au identificat două dintre persoanele despre care se crede că se află în spatele operațiunilor site-urilor: Denis Valeryevich Tyurin și Aleksandr Gennadyevich Starunskiy, oameni care au deținut anterior roluri de conducere la InfoRos, dar au servit și într-o unitate GRU specializată în opoerațiuni psihologice militare, cu care mențin contacte permanente.

InfoRos și One World, oficine de tradiție în războiul dezinformării

Legăturile InfoRos și One World cu statul rus au atras și în trecut cercetări din partea analiștilor în dezinformare la nivel european. În 2019, o grupă de lucru a Uniunii Europene care studiază campaniile de dezinformare a identificat One World ca un nou element adăugat la panteonul resurselor de dezinformare aflat în arsenalul Moscovei. Grupul de lucru a menționat că, în mod evident, conținutul One World urmează adesea agenda statului rus pe probleme diverse la nivel internațional.
Un raport publicat luna trecută de o a doua organizație neguvernamentală, UE DisinfoLab, din Bruxelles, a examinat legăturile dintre InfoRos și One World cu informațiile militare ruse. Cercetătorii au identificat indicii tehnice care leagă site-urile web de Kremlin și au identificat conexiuni financiare între InfoRos și Guvernul Rudiei. „InfoRos evoluează într-o zonă cenușie umbroasă, unde activitățile de informații obișnuite sunt amestecate cu acțiuni mai controversate, care ar putea fi foarte posibil legate de operațiunile informaționale ale statului rus”, au concluzionat autorii raportului.

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă