15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalRusia - îngrijorată de efectul deciziei lui Trump de a recunoaște capitala...

Rusia – îngrijorată de efectul deciziei lui Trump de a recunoaște capitala Israelului la Ierusalim

După acestă decizie, anunțată de președintele Donald Trump, Rusia cere tuturor părților implicate în conflictul israeliano-palestinian să dea dovadă de “reținere” și să apeleze la dialog.

‘Moscova este foarte îngrijorată de decizia anunțată la Washington’, a afirmat Ministerul de Externe rus într-un comunicat, adăugând că se teme de consecințe grave pentru întreaga regiune.

‘O soluționare corectă și sigură a conflictului israeliano-palestinian trebuie realizată pe o bază juridică internațională, ținând seama de rezoluțiile Consiliului de Securitate și ale Adunării Generale a ONU, care prevăd soluționarea tuturor aspectelor legate de statutul final al teritoriilor palestiniene, inclusiv problema delicată a Ierusalimului, în cadrul negocierilor directe israeliano-palestiniene’, a mai spus ministerul rus.

‘Facem apel la toate părțile implicate să dea dovadă de reținere și să renunțe la acțiuni necontrolate’, a adăugat ministerul rus, cerând totodată discutarea chestiunii ‘accesului liber al tuturor credincioșilor la locurile sfinte ale Ierusalimului’.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, s-a declarat de asemenea ‘îngrijorat’ de urmările anunțului președintelui american. ‘Noi credem că această decizie nu contribuie cu nimic la progresul reglementării situației în Orientul Mijlociu, ci, dimpotrivă, conduce așa cum vedem la diviziuni în cadrul comunității internaționale’, le-a spus el jurnaliștilor.

Rusia, membru al Consiliului de Securitate al ONU și al Cvartetului pentru Orientul Apropiat, susține o ‘existență sigură și pașnică a Israelului în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional, precum și realizarea speranțelor poporului palestinian prin crearea unui stat independent propriu’, a mai spus Ministerul de Externe rus.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă