11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalRusia: luptătorii islamiști din conflictul din Nagorno-Karabakh, o amenințare pentru Moscova

Rusia: luptătorii islamiști din conflictul din Nagorno-Karabakh, o amenințare pentru Moscova

Șeful rus de informații externe a avertizat marți că un conflict în creștere între Azerbaidjan și Armenia cu privire la enclava Nagorno-Karabakh atrage mii de radicali islamiști care reprezentau o amenințare pentru Moscova.
 
Serghei Naryshkin, șeful Serviciului de Informații Externe din Rusia, a declarat că conflictul, care a izbucnit pe 27 septembrie, atrage oameni pe care i-a descris drept mercenari și teroriști din Orientul Mijlociu.
 
Naryshkin a ales membrii grupului militant Hayat Tahrir al-Sham, un grup activ în Siria cunoscut anterior ca Frontul Nusra, precum și Firqat al-Hamza, divizia Sultan Murad și grupuri kurde extremiste nenumite.
 
“Vorbim despre sute și deja chiar mii de radicali care speră să câștige bani într-un nou război din Karabah”, a spus Naryshkin într-o declarație postată pe site-ul SVR.
 
„Nu se poate să nu ne îngrijoreze faptul că Caucazul de Sud este capabil să devină o nouă platformă de lansare pentru organizațiile teroriste internaționale, de unde militanții ar putea trece ulterior în state vecine Azerbaidjan și Armenia, inclusiv Rusia”.
 

Foto: soldat armean

Luptele din enclavă, care aparține Azerbaidjanului în temeiul dreptului internațional, dar este guvernată de etnici armeni, au crescut îngrijorarea cu privire la faptul că ar putea fi declanșat un conflict mai larg, trăgând în Turcia, care și-a exprimat solidaritatea cu Azerbaidjanul și Rusia, care are un pact de apărare cu Armenia.
 
Naryshkin a declarat că un nou război în regiune a fost inacceptabil pentru Moscova și a declarat că ultima creștere a luptei este diferită de erupțiile anterioare datorită scării sale mult mai mari și a faptului că Turcia a susținut pentru prima dată atât de deschis și puternic sprijinul din Azerbaidjan.
 
Președintele sirian Bashar al-Assad l-a acuzat marți pe omologul său turc Tayyip Erdogan că a stârnit conflictul. Ankara a negat trimiterea de mercenari pentru a participa la lupte.
 
Mai devreme sau mai târziu, Naryshkin a prezis că partenerii în luptă sub presiune internațională vor fi de acord cu încetarea focului și se vor așeza la masa negocierilor, perspectivă pe care Ankara a arătat-o ​​clar că se opune cu tărie.
 
Președintele sirian Bashar al-Assad l-a acuzat pe omologul său turc Tayyip Erdogan că este principalul instigator în cele mai mortale lupte dintre forțele armene și azere de mai bine de 25 de ani.
 
Într-un interviu publicat marți, care probabil va exacerba fricțiunile internaționale legate de ciocnirile din Caucazul de Sud, Assad a mai spus că militanții din Siria sunt dislocați în zona conflictului.
 
Turcia a negat implicarea în luptele din și în jurul Nagorno-Karabakh, o enclavă montană care aparține Azerbaidjanului în temeiul dreptului internațional, dar este guvernată de etnici armeni și a respins acuzațiile că a trimis mercenari în zonă.
 
Dar Assad a declarat pentru agenția de presă rusă RIA: „El (Erdogan) … a fost principalul instigator și inițiatorul recentului conflict din Nagorno-Karabakh între Azerbaidjan și Armenia”.
 
Reiterând acuzațiile făcute mai întâi de președintele francez Emmanuel Macron că Turcia a trimis jihadiștii sirieni să lupte în conflict, Assad a spus: „Damasc poate confirma acest lucru”.
 
Assad părea să nu ofere nicio dovadă pentru acuzația sa. Ankara, care susține rebelii care încearcă să-l elimine, nu a răspuns imediat, dar a descris acuzații similare ca parte a încercărilor Armeniei de a crea „propagandă întunecată” despre Turcia.
 
Luptele care au izbucnit pe 27 septembrie au crescut îngrijorarea cu privire la faptul că ar putea fi declanșat un conflict mai amplu, trăgând înspre Turcia, care și-a exprimat solidaritatea cu Azerbaidjanul, și Rusia, și care are un pact de apărare cu Armenia.
 
Șeful Serviciului de Informații Externe al SVR al Rusiei, Serghei Naryshkin, a subliniat îngrijorările Moscovei, avertizând că Nagorno-Karabah ar putea deveni o platformă de lansare a „organizațiilor teroriste internaționale” pentru a intra în Rusia și în alte țări.
 
Totodată, agenția de presă rusă TASS l-a citat într-o declarație că se aștepta ca Armenia și Azerbaidjanul să revină la masa negocierilor.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Pantaloni scurți de damă. Descoperiți inspirații de vară de la Reserved

Vara fără pantaloni scurți este ca și cum ai merge la film fără popcorn. Pe scurt - nu are rost. Când căldura doboară, pantalonii...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...
Ultima oră
Pe aceeași temă