Rusia, noi amenințări împotriva Scutului de la Deveselu: ”Va trebui să luăm măsuri de răspuns!”

Rusia, noi amenințări împotriva Scutului de la Deveselu: ”Va trebui să luăm măsuri de răspuns!”

Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, a anunțat că Rusia va reacționa după ce Washingtonul a efectuat cu succes un test de interceptare cu rachete SM-3 Block IIA împotriva unei rachete balistice intercontinentale (ICBM).

Eugen Cișmașu 0 comentarii

Rusia a acuzat Statele Unite că au mințit cu privire la motivele instalării unui scut european de apărare antibalistică, după ce Washingtonul a efectuat cu succes un test de interceptare cu rachete SM-3 Block IIA împotriva unei rachete balistice intercontinentale (ICBM).

Rusia a spus că Statele Unite au ținut Moscova în beznă cu privire la „strategia anti-rachetă balistică”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova, a numit testul recent drept de „orientare anti-rusă”, în timp ce și-a acuzat colegii americani că au ascuns adevăraul în mod repetat.

Potrivit lui Zakharova, Statele Unite au asigurat Rusia că sistemul său de rachete anti-balistice nu poate elimina ICBM-urile rusești și a fost menit să asigure apărarea împotriva potențialelor amenințări venite din partea Iranului și a Coreei de Nord. Zakharova a spus că testul recent demonstrează că Statele Unite au mințit cu privire la sistem și la capacitatea sa de a doborî ICBM-urile rusești. Potrivit experților, China este, de asemenea, extrem de deranjată de testul recent, considerat apt a-i submina capacitățile strategice.

“Timp de mulți ani, colegii noștri americani ne-au asigurat că este tehnic imposibilă interceptarea rachetelor intercontinentale rusești de către sistemele americane Standard [Missile]”, a declarat Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, amintind că Statele Unite au motivat “că au nevoie de un sistem global de apărare antirachetă pentru a contracara unele amenințări regionale limitate, va amintiți de tema iraniană”.

Conform MAE rus, recentul test antibalistic nu face decât să contrazică afirmațiile Washingtonului. “Recentul test confirmă în mod direct falsitatea asigurărilor americane potrivit cărora sistemul global de apărare antirachetă al SUA nu este îndreptat împotriva Rusiei”, a afirmat Zakharova, continuând: “Aceasta este o dovadă directă a unui exemplu concret al modului în care Washingtonul a manipulat opinia publică a țării sale, a mințit partenerii săi internaționali și și-a justificat acțiunile în arena internațională pe baza unor pretexte absolut implauzibile”.

“Bineînțeles, va trebui să luăm măsurile de răspuns necesare, despre care am vorbit de multe ori”, a continuat Zakharova, pe un ton amenințător pentru România care, în acest moment, deține unicul sistem activ Aegis Ashore din Europa, amplasat la Deveselu, și echipat cu 44 de rachete interceptoare SM-3. După lucrările de modernizare finalizate anul trecut, sistemul de la Deveselu poate lansa inclusiv varianta Block IIA, folosită de americani în testul antibalistic de săptămâna aceasta. Un al doilea sistem Aegis Ashore european urmează să fie activat în 2022, fiind instalat în Polonia.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...