14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalRusia plănuieşte să livreze rachetele S-400 către Turcia în iulie

Rusia plănuieşte să livreze rachetele S-400 către Turcia în iulie

Relaţiile dintre Turcia şi SUA sunt tensionate după ce Ankara a început procesul de achiziţie a rachetelor S-400, despre care Washingtonul susţine că nu sunt compatibile cu sistemele NATO.

SUA au ameninţat că îşi vor retrage oferta de a vinde Turciei avioanele militare F-35 dacă Ankara nu va anula acordul cu Rusia până pe 31 iulie. Dacă Turcia va accepta livrarea de rachete S-400, vor urma sancţiuni ale SUA care ar putea prelungi recesiunea economică a ţării şi o reevaluare a statutului de membru NATO.

Turcia a afirmat că o rezoluţie a Camerei Reprezentanţilor din SUA care condamnă achiziţia de rachete şi cere sancţiuni este o ameninţare inacceptabilă.

Yuri Ushakov, un consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat: „Acordul la care s-a ajuns între Rusia şi Turcia va fi îndeplinit la timp în contextul dat. Nu există probleme bilaterale”.

După ce a fost întrebat dacă rachetele sol-aer vor fi trimise în iulie, el a răspuns: „Da, asta plănuim”.

Comentariile sale vin la câteva zile după ce şeful conglomeratului rus de stat Rostec, Sergei Chemezov, a declarat că Moscova va începe livrarea de rachete S-400 în Turcia în două luni. Oficialii turci au declarat că livrarea ar putea începe chiar în iunie.

Rezoluţia numită „Exprimarea îngrijorărilor privind alianţa SUA-Turcia” a fost aprobată de Camera Reprezentanţilor luni.

În rezoluţie se face apel la Turcia să anuleze achiziţia rachetelor şi sunt cerute sancţiuni dacă Ankara acceptă livrarea. O astfel de achiziţie ar submina NATO, se precizează.

Drept răspuns, Ministerul turc de Externe a informat marţi că politica sa externă şi sistemul judiciar sunt atacate în rezoluţie prin acuzaţii „injuste şi nefondate”.

„Este inacceptabil să iei decizii care nu cresc încrederea reciprocă, să menţii un limbaj al ameninţărilor şi al sancţiunilor pe agendă şi să setezi diverse termene limită artificiale”, se arată în comunicatul ministerului.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă