22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalRusia pregăteşte un nou val de atacuri pentru alegerile din noiembrie din...

Rusia pregăteşte un nou val de atacuri pentru alegerile din noiembrie din SUA

Dan Coats, directorul comunităţii naţionale de informaţii, a afirmat, în cadrul audierii anuale privind ameninţările mondiale în faţa Comisiei  senatoriale pentru Servicii Secrete, că ingerinţa Rusiei în politica americană va continua şi ameninţă alegerile de la jumătate de mandat prevăzute pentru noiembrie.

 El a avertizat că Rusia estimează că ingerinţa sa în alegerile prezidenţiale din 2016 şi-a atins obiectivul principal, slăbirea încrederii în democraţia americană, iar Moscova vede în apropiatele alegeri din Congres o şansă de a profita de ceea ce a câştigat.

 „Rusia consideră eforturile sale trecute o reuşită şi alegerile din 2018 sunt deja o ţintă potenţială pentru operaţiuni de influenţă rusă”, a precizat Coats.

     

    Trump îl crede tot pe Putin

 

Aceleaşi semnale au fost transmise de ceilalţi responsabili ai serviciilor secrete americane. Lui Coats i s-au alăturat la audierea de marţi şefii CIA, FBI, National Security Agency şi ai altor agenţii.

 Avertismentele contrastează puternic cu opiniile preşedintelui Trump asupra Rusiei, căruia nu îi pasă nici de noţiunea de ingerinţă rusă la ultimele alegeri şi se lansează împotriva celor ce sugerează contrariul, subliniază media americană. Şi declară că îl crede pe omologul său rus, Vladimir Putin, care neagă orice ingerinţă în prezidenţialele din 2016. Dar agenţiile americane de informaţii sunt în total dezacord cu opiniile preşedintelui şi au expus viziunea lor sumbră asupra acţiunilor Rusiei.

Responsabilii agenţiilor de informații au declarat că piraţii informatici ruşi scrutează deja sistemele electorale americane şi utilizează pe reţelele sociale armate de roboţi pentru a promova cauze partizane.

De asemenea, Rusia difuzează informaţii, reale şi false, care adâncesc divizările politice, inclusiv presupuse dovezi care îl leagă pe Trump de Rusia.

Şeful CIA, Mike Pompeo a precizat: „Noi am văzut activităţile şi intenţiile Rusiei de a influenţa următorul ciclu electoral. Avem capacităţi ofensive pentru a-i face să plătească pe cei ce vor îndrăzni să sfideze alegerile în SUA”.

Rusia nu a fost singurul subiect din cadrul audienţei din Congres. Au fost abordate atacurile lui Trump contra FBI, pe care îl acuză că ar fi un organism infestat de partide. Întrebat dacă a observat dovezi de parţialitate politică a FBI, şeful acestuia, Christopher Wray, nu a ezitat să răspundă „nu”. El a propus o apărare a FBI faţă de aceste acuze şi i-a numit pe angajaţii săi „cel mai grozav grup de profesionişti şi de funcţionari cu care puteam spera să lucrez”.

Audierile din Congres au  acoperit o serie de alte ameninţări cărora  serviciile secrete trebuie să  le facă faţă în SUA, în special programul nuclear al Coreii de Nord, militanţii islamişti din Orientul Mijlociu şi chiar traficul de droguri, responsabil de mii de decese în fiecare an.

 

    Spionajul chinez, în creștere

 

La fel ca în ultimii ani, responsabilii agenţiilor de informaţii au prezentat activităţile cibernetice ale naţiunilor rivale şi ale grupurilor în afara legii ca fiind principala ameninţare pentru Statele Unite şi au avertizat că astfel de riscuri nu pot decât să crească, citând Rusia, China, Iran şi Coreea de Nord, ca şi grupurile militante şi reţelele de crimă organizată.

Un număr de senatori şi-au exprimat îngrijorarea că statul chinez caută să utilizeze societăţi private având relaţii cu Guvernul pentru obţinerea de tehnologii americane sensibile. Eforturile întreprinderilor chineze de a-şi creşte prezenţa în SUA şi de a vinde americanilor obişnuiţi telefoane şi alte aparate reprezintă  riscuri de contraspionaj şi pentru securitatea informaţiilor. Richard Burr, senator pentru Carolina de Nord, a citat două firme chineze, Huawei Technologies Co şi ZTE Corp, „cunoscute pentru legăturile extraordinare cu guvernul chinez”.

Cele mai citite

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...
Ultima oră
Pe aceeași temă