13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalRusia presează Europa cu gazoductul TurkStream 2

Rusia presează Europa cu gazoductul TurkStream 2

„Vom extinde gazoductul spre Europa numai când Comisia Europeană va da garanții de fier că proiectul nu va fi întrerupt”, a declarat Lavrov luni, referindu-se la „trucurile” cu care a boicotat construcția gazoductului South Stream prin Bugaria.

   „Bulgaria este din nou gata pentru evaluarea posibilității să preia cea de a două rută a TurkStream”, a anunțat Lavrov. Însă, conform acestuia, „discuțiile se derulează în Comisia Europeană cu scopul de a inventa noi reguli post factum împotriva proiectului NordStream 2”.

    „Concurența neloială” a SUA   

„În loc de acest joc murdar, sperăm că un proiect de natură comercială, pur economic, susținut de companiile europene de frunte în domeniul energetic, va fi deasupra acestor jocuri neoneste”, a spus Lavrov. Acesta a acuzat în același timp SUA că se opun proiectelor rusești în domeniul energetic recurgând la presiuni politice asupra Europei să susțină proiectele lor și să cumpere de la ei, mai scump, gazele necesare, aceasta fiind „o competiție neloială”.

Întreaga tragedie din Orientul Mijlociu, din Siria mai ales, țara care a generat cea mai mare criză umanitară de după Al Doilea Război Mondial, cum a evaluat ONU, a fost cauzată de intervenția militară brutală a Rusiei pentru a susține regimul criminal al lui Bashar al-Assad, pentru că acesta a dat Moscovei monopolul exploatării gazelor din Mediterana. Acest monopol menține dependența de gazele „rusești” a Europei și a Turciei.

Pe fondul disensiunii dintre Uniunea Europeană și Turcia, Rusia a mers înainte cu „proiectul”, atrăgând Ankara, în 2016, de partea sa, prin proiectul TurkStream. SUA nu au gestionat corect situația, rămânând doar în domeniul petrolier  al zonei, prin ajutorul militar acordat kurzilor.

Prin proiectul TurkStream se vor transporta 15,75 miliarde de metri cubi de gaz pe an din Rusia în Turcia, începand cu anul 2019. La începutul lunii august 2017, Gazprom a început montarea țevilor de pe coasta rusească a Mării Negre.

„Până la sfârșitul anului 2019, consumatorii turci și europeni vor avea o nouă sursă sigură de importuri de gaze rusești”, a declarant directorul executiv al Gazprom, Aleksey Miller.

Însă există mari divergențe asupra tronsonului spre Europa, via Bulgaria, pe care Rusia se așteaptă să le rezolve în regim de urgență.

   Enclava Afrin, amenințată de turci

Exact când Lavrov insista pentru sectorul doi, spre Europa, al proiectului TurkStream, Turcia amenința că va lansa un asalt militar asupra enclavei kurzilor din nordul Siriei.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a precizat că atacul, programat pentru zilele următoare, vizează enclava Afrin, situată la graniţa sudică a Turciei, controlată de kurzii de la YPG, organizaţie considerată de Ankara drept o grupare teroristă, dar susținută de americani.

Rajhat Rot, reprezentant al grupării YPG, a declarat că luptele dintre kurzi şi trupele Turciei au început deja de sâmbătă seara.

Turcia controlează circa 2.000 de kilometri pătraţi în nordul Siriei în urma unei operaţiuni transfrontaliere  numită „Scutul Eufratului”.

 

 

 

Cele mai citite

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă