7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalRusia propune NATO restabilirea canalelor de comunicare militară

Rusia propune NATO restabilirea canalelor de comunicare militară

Rusia şi NATO nu vor putea să avanseze în problema prevenirii incidentelor fără canale normale de comunicare militară, astfel că acestea trebuie restabilite, a declarat joi ministrul adjunct de externe Aleksandr Gruşko, fost ambasador al Federaţiei Ruse pe lângă Alianţa Nord-Atlantică, într-un interviu acordat agenţiei de presă ruse TASS.

‘Dacă ţările Alianţei sunt într-adevăr interesate să îmbunătăţească situaţia din acest domeniu (prevenirea incidentelor militare majore – n.r.), atunci este necesar să se facă paşi simpli’, a subliniat diplomatul, indicând că mai întâi de toate este necesar de a se restabili canalele normale de comunicare militară.

‘Fără participarea experţilor militari, este imposibil să mergem înainte, pentru că este vorba de lucruri tehnice destul de complexe’, a adăugat el, dând ca exemplu în acest sens ‘distanţa sigură dintre nave sau aeronave’.

În acelaşi context, Aleksandr Gruşko a reiterat că Rusia este pregătită să dezvolte un dialog cu NATO pentru prevenirea incidentelor militare.

Deşi Alianţa Nord-Atlantică şi-a suspendat cooperarea la nivel practic cu Rusia în 2014, ca urmare a anexării peninsulei Crimeea de către Moscova, ea a menţinut dialogul politic cu Rusia. Totodată, NATO şi Rusia menţin în continuare linii de comunicare între responsabili militari pentru a promova previzibilitatea şi transparenţa activităţilor lor militare, conform unei declaraţii făcute de oficiali ai Alianţei după reuniunea Consiliului Rusia-NATO din luna mai.

În ianuarie, preşedintele rus Vladimir Putin l-a retras pe reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Aleksandr Gruşko, reducând astfel nivelul reprezentării ţării sale la Alianţa Nord-Atlantică până la însărcinatul cu afaceri. Aleksandr Gruşko, diplomat de carieră, a exercitat funcţia de ambasador al Moscovei la sediul NATO din Bruxelles din octombrie 2012 până în ianuarie 2018.

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă