21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalRusia şi-a achitat datoriile faţă de Consiliul Europei

Rusia şi-a achitat datoriile faţă de Consiliul Europei

“Banii pentru 2018 şi 2017 au fost, în acest stadiu, plătiţi în proporţie de 97%”, a declarat pentru AFP Daniel Hoeltgen, directorul pentru comunicare al Consiliului Europei.

Rusia datora suma de 54,7 milioane de euro, reprezentând contribuţiile sale la bugetul anual al organizaţiei, neplătite în cei doi ani.

“Ne aşteptăm ca şi dobânzile (la sumele neachitate la timp) să fie de asemenea plătite”, a adăugat Daniel Hoeltgen.

La începutul lui iulie, guvernul rus a vărsat deja suma de 33 de milioane de euro, la cât se cifrează contribuţia sa la bugetul organizaţiei pentru întreg anul 2019.

Bugetul Consiliului Europei pentru acest an se ridică la 437 de milioane de euro. Pentru a face faţă unui eventual refuz al Rusiei de a-şi relua plăţile, organizaţia stabilită la Strasbourg din 1949 a pregătit un plan de reducere a activităţilor şi efectivelor sale.

La sfârşitul lui iunie, Rusia a revenit în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), după ce a absentat din organizaţie în contextul sancţiunilor adoptate în 2014 ca urmare a anexării Peninsulei Crimeea. Moscova cerea restabilirea totală a drepturilor sale şi, ca urmare a respingerii cererilor sale, şi-a suspendat orice contribuţie financiară la Consiliul Europei din 2017, ameninţând să se retragă din organizaţie, ceea ce i-ar fi împiedicat pe cetăţenii ruşi să înainteze recursuri la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

Această revenire a Rusiei în APCE, devenită posibilă printr-o modificare a regulilor organizaţiei la solicitarea majorităţii celor 47 de state membre pentru a pune capăt crizei, a declanşat furia Ucrainei, republicilor baltice şi Poloniei.

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă