11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalRusia și China, deranjate de hegemonia SUA în Pacific

Rusia și China, deranjate de hegemonia SUA în Pacific

Un avion de luptă F-35 A Lightning II ultrasecret care făcea parte din Forța japoneză de autoapărare aeriană, pilotat de maiorul Akinori Hosomi, 41 de ani, a dispărut de pe radar la 9 aprilie fără să fie emis vreun semnal de alarmă. S-a stabilit că s-a prăbușit în raza bazei aeriene din Misawa, în apele nipone, după ce s-au descoperit bucăți din acest aparat, SUA și Japonia procedând imediat la ample operațiuni pentru descoperirea epavei, concomitent cu implicarea de mijloace de căutare și salvare pentru găsirea pilotului dat dispărut.

Avionul de vânătoare ultrasecret F-35 „invizibil“, de generația a cincea, de concepție americană, făcea parte din escadrila 302 a Forței aeriene nipone de autoapărare, dintr-un grup de patru jeturi angajate în simularea de lupte aeriene. Potrivit ministrului nipon al Apărării, F-35 conține „o mare cantitate de secrete care trebuie protejate“. Este prima prăbușire a unui F-35 A și prima oară când un utilizator terț pierde un astfel de avion, ceea ce face situația preocupantă pentru toate persoanele implicate. Japonia, care a blocat la sol celelalte avioane F-35 pe care le deține, recunoaște gravitatea situației având în vedere că părți terțe, în special Rusia sau China, vor încerca să recupereze bucăți din avion, ca și pilotul dispărut. Ceea ce explică activitatea neobișnuită din jurul locului accidentului, o cursă febrilă la 1.500-3.000 de metri adâncime între forțele navale nipone și occidentale de o parte și ruso-chineze de altă parte. F-35 Joint Strike Fighter Lightning este un sistem de armă aeriană multirol, cel mai costisitor și mai sofisticat existent în prezent, cu capacitatea de a lovi mai multe ținte simultan, la 360 grade și o „invizibilitate“ (stealth) mult îmbunătățită.

În căutare au fost implicate importante mijloace – patru nave japoneze ale gărzii de coastă și ale US Navy, un submarin, mai multe bombardiere B-52 venite de la baza americană din Guam – în pofida dezmințirii Pentagonului, prea puțin convingătoare, patrule maritime P8 Poseidon și un avion spion U-2 S Dragon Lady.

 

Secretele din abis

Pentru Rusia și China, cea mai mică bucată din F-35 are o importanță strategică. Și în joc este viitorul supremației aeriene. Dacă Moscova și Beijing reușesc este o lovitură pentru puterea americană și experții citați de revistele de specialitate și de Business Insider arată că atât China, cât și Rusia sunt dispuse să plătească orice preț pentru a pune mâna pe o bucată din epava F-35. Niciodată adversarii SUA nu au mai avut o asemenea oportunitate.

Dacă cele două puteri ajung să recupereze piese sensibile ale avionului F-35, americanii se tem că ele vor utiliza procedeul „retro-ingineriei“, care a fost folosit de sovietici pentru copierea avionului Concorde franco-britanic, plecând de la planurile furate de spionii lor. David Cenciotti de la site-ul specializat The Aviationist estimează că există multe piese care ar putea fi studiate pentru obținerea de informații interesante. În acest caz, dacă Rusia și China, care mențin o puternică prezență navală în regiune, găsesc primele epava, „viitorul puterii aeriene al SUA ar putea fi terminat înainte de a începe“, estimează expertul militar Tom Moore.

Cele două națiuni lucrează déjà pentru a produce o „ripostă“ tehnologică la zi la amenințarea pe care o reprezintă a cincea generație a avionului american F-35, fiind vorba despre J-20 chinez și Suhoi SU-57 rus. Modelul rus este în stadiu de testare în timp ce aparatul chinez suferă de instabilitate și de o motorizare slabă, fiind înlocuit de apărarea chineză, temporar, cu AL-31 Saturn, rus.

Acești doi concurenți sunt deranjați de hegemonia SUA, în special în regiunea Asia-Pacific și pun totul în joc pentru a avea acces la secretele „invizibilului“ F-35 american, produs de Lockheed Martin. Și, în pofida negațiilor formale ale Pentagonului, China și Rusia au intrat în război contra americanilor pentru a încerca să descopere cel mai mic deșeu din F-35 prăbușit. Anunțul dispariției avionului de vânătoare, ultimul strigăt din dotarea Japoniei, a avut efectul unei bombe, declanșând speranțele Chinei și ale Rusiei că vor reuși să intre în posesia unor bucăți sau chiar piese din avionul „invizibil“. 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă