10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalRusia și China se aliază. Pe cine vizează apropierea celor două state

Rusia și China se aliază. Pe cine vizează apropierea celor două state

Occidentul “îşi impune regulile proprii asupra celorlalţi”, cu argumentul că acestea “trebuie să susţină ordinea internaţională”, a afirmat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, conform agenţiei Associated Press.

“Dacă Europa întrerupe aceste relaţii, distrugând pur şi simplu toate mecanismele create în atâţia ani, atunci, probabil, în mod obiectiv, acest lucru conduce la faptul că relaţiile noastre cu China se dezvoltă mai rapid decât ceea ce a mai rămas din relaţiile noastre cu ţări europene”, a subliniat Serghei Lavrov.

Întâlnirea dintre Serghei Lavrov şi Wang Yi a avut loc în oraşul chinez Nanning. Ministrul chinez de Externe a criticat dur sancţiunile impuse în mod coordonat de Uniunea Europeană, Marea Britanie, Statele Unite şi Canada din cauza abuzurilor asupra etnicilor uiguri din provincia chineză Xinjiang.

“Este necesară solidaritate pentru contracararea tuturor formelor de sancţiuni unilaterale. Aceste măsuri nu vor fi susţinute de comunitatea internaţională”, a afirmat Wang Yi.

Rusia și China au denunțat amestecul străin în afacerile interne ale celor două state

Într-un comunicat comun, Serghei Lavrov şi Wang Yi au denunţat ingerinţele externe. “Interferenţele în afacerile interne ale naţiunilor suverane sub pretextul avansării democraţiei sunt inacceptabile”, arată declaraţia comună semnată de Serghei Lavrov şi Wang Yi.

Rusia şi China menţin relaţii bune cu Iranul, criticat de Occident din cauza activităţilor nucleare şi balistice.

Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie şi Canada au impus luni sancţiuni asupra unor oficiali chinezi din cauza abuzurilor asupra etnicilor uiguri din provincia chineză Xinjiang. În replică, Administraţia Chinei a sancţionat oficiali şi entităţi din Uniunea Europeană.

La rândul său, Rusia este vizată de sancţiuni ale SUA şi UE din cauza anexării regiunii ucrainene Crimeea, a conflictului separatist din estul Ucrainei şi a condamnării disidentului Aleksei Navalnîi.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă