15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalRusia și OPEC dau petrol cu pipeta

Rusia și OPEC dau petrol cu pipeta

Rusia şi alţi mari producători de petrol pot să-şi majoreze producţia de ţiţei dacă piaţa globală se va confrunta cu un deficit de aprovizionare, a declarat vineri ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, transmite Reuters.

În ultimele săptămâni, preţul petrolului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani ca urmare a declinului producţiei în Venezuela şi întreruperilor de producţie înregistrate în Libia, Canada şi Marea Nordului, la care se adaugă perspectiva unor noi sancţiuni americane care să ducă la diminuarea exporturilor de petrol ale Iranului.

“Dacă vom avea nevoie de o cantitate suplimentară de peste un milion de barili pe zi, nu exclud că vom putea discuta rapid şi să ajungem la deciziile necesare”, a spus vineri Alexander Novak. Producătorii au “toate instrumentele necesare” dacă situaţia o va impune, a mai spus oficialul rus.

Agenţia Internaţională a Energiei a apreciat joi că există semnale îmbucurătoare că producţia principalilor producători a fost majorată. Cu toate acestea, IEA a subliniat că întreruperile înregistrate în unele state scot în evidenţă faptul că producţia mondială de rezervă este întinsă la maxim.

Novak a mai spus că preţul ridicat al ţiţeiului înregistrat în acest an va aduce 2.500 miliarde ruble (40,14 miliarde dolari) la bugetul statului. Potrivit acestuia, războiul comercial dintre SUA şi China va avea un impact negativ asupra economiei globale şi va duce la creşterea volatilităţii preţului petrolului.

Cele mai citite

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...
Ultima oră
Pe aceeași temă