20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalRusia trece de la spionajul cibernetic la cumpărarea brevetelor din Occident cu...

Rusia trece de la spionajul cibernetic la cumpărarea brevetelor din Occident cu tot cu companii

UPDATE: RUSAL ”respinge cu tărie acuzațiile”

Într-un comunicat trimis redacției ”România Liberă”, reprezentanții concernului rus declară faptul că ”noțiunile conform cărora RUSAL va furniza forțelor militare aluminiu de la Rheinfelden este pur și simplu nefondată și neadevărată”, trecând peste faptul că articolul face referire la interesul pentru cele 70 de brevete tehnologice ale germanilor, care ar putea fi folosite în industria militară.

”RUSAL cumpără Rheinfelden din faliment, asigurând continuitatea a mai mult de 200 de locuri de muncă și furnizarea continuă de produse germane către consumatorii germani și europeni, în timp ce alte părți interesate, precum și foștii proprietari și conducerea, plănuiau să oprească uzina și au emis notificări de reziliere unui număr semnificativ de angajați în noiembrie 2020. RUSAL susține comunitățile locale și are sprijin din partea liderilor politici și sindicali locali, așa cum s-a văzut în publicațiile media anterioare. RUSAL este o companie internațională, cotată la bursă, care rămâne angajată la cele mai înalte standarde de transparență și guvernanță corporativă. Este una dintre cele mai sustenabile companii de aluminiu, în fruntea reducerii emisiilor de carbon din industrie prin intermediul aluminiului cu conținut scăzut de carbon.

Baza de clienți din aluminiu Rheinfelden include în primul rând companii din sectorul auto european, fără legături cu armata germană. Aluminium Rheinfelden va continua să furnizeze clienților săi germani și să dezvolte produse de-a lungul lanțului valoric prin tehnologii noi, avansate, în beneficiul industriei germane de automobile și a altor industrii. Ideea că RUSAL este interesat doar de brevetele lui Rheinfelden este o afirmație total nefondată.

RUSAL produce o gamă largă de aliaje și produse de aluminiu de marfă care pot fi utilizate în diferite scopuri, dar RUSAL nu produce calități de aluminiu care sunt utilizate în aplicații militare. Aplicațiile militare din aluminiu se referă de obicei la produse laminate plate (plăci de armură) care nu sunt produse de RUSAL sau Rheinfelden”, se arată în comunicatul reprezentanților Rusal

_____________________________________________________________

Articolul inițial

Potrivit anchetatorilor serviciilor de informații occidentale, serviciile secrete rusești au trecut la o nouă etapă, în scopul modernizării industriei de armament, vizând în special inovațiile care pot upgrada tehnologia rachetelor rusești, de la rachetele de croazieră normale și până la rachetele nucleare.

Din 2018, potrivit oficialilor de rang înalt din serviciile de informații occidentale, s-au înregistrat eforturi sporite ale rușilor pentru a achiziționa componente și produse critice din diverse țări occidentale prin modalități care să ”dribleze” restricțiile impuse Rusie și să submineze controalele existente în privința exporturilor sensibile.

Strategia Rusia este extrem de simplă: întreprinderi întregi urmează să fie cumpărate din Occident prin oligarhi și acțiuni achiziționate în companiile occidentale, pe sistemul pe care China îl practică cu succes de ani de zile, cele mai căutate firme țintă pentru astfel de preluări fiind companiile cu know-how în domeniul producerii de armamente strategice importante”.

Recent, semnalele de alarmă au fost activate în zona serviciilor de informații germane și americane, din cauza preluării planificate a fabricii de aluminiu Aluwerke, din Rheinfelden – Baden-Württemberg, aflată în prezent în insolvență, de către oligarhii Kremlinului, Oleg Deripaska și Viktor Wechselberg. Cei doi dețin grupul rus RUSAL, iar ambele nume sunt pe listele de sancțiuni americane, activele lor din Statele Unite fiind în prezent înghețate.

Mai puțin cunoscut este motivul vehiculat de presa germană pentru care Rusia ar fi interesată de fabrica germană, pe care nu cifra de afaceri sau piața o fac interesantă pentru cel de-al doilea mare producător mondial de aluminiu, Rusal. Aluwerke Rheinfelden este, de fapt, unul dintre cei mai importanți titulari de brevete din lume (70 la număr) pentru aliaje speciale și blindaje reduse în greutate din aluminiu, material care în anumite combinații devine mai dur decât oțelul, tehnologia și ingineria nemților fiind extrem de necesară pentru Rusia, în planul său de a-și moderniza rapid tehnologia militară.

Brevetele de la Rheinfelden sunt deosebit de valoroase pentru programele de rachete ale Rusiei, în condițiile în care grupul Rusal este unul dintre furnizorii de tradiție pentru industria rusă a armamentului. Experții se tem că know-how-ul german important din punct de vedere strategic ar putea fi folosit pentru industria armamentului rus în viitor.

În 2018, Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei SUA, în consultare cu Departamentul de Stat, a introdus pe lista de sancțiuni șapte oligarhi ruși și 12 companii pe care le dețin sau controlează. Printre cei 7 s-au numărat și Oleg Deripaska și Viktor Wechselberg. Deripaska s-a considerat că ar fi acționat sau a pretins că acționează pentru sau în numele unui înalt funcționar al Guvernului Federației Ruse, fiind anchetat pentru spălare de bani și acuzat că a amenințat viața rivalilor în afaceri, interceptând, de asemenea, ilegal un funcționar guvernamental. 

Departamentul de Stat a mai ținut cont și de acuzațiile conform cărora Deripaska ar fi ordonat uciderea unui om de afaceri și ar fi avut legături cu un grup rus de criminalitate organizată.

În privința lui Vekselberg, americanii au reținut faptul că acesta este fondatorul și președintele Consiliului de administrație al unui grup, Renova, alcătuit din companii de administrare a fonduri de investiții care dețin și administrează active în mai multe sectoare ale economiei rusești, în 2016, doi asociați ai acestuia, inclusiv directorul general al companiei și un alt manager, fiind reținuți pentru mituirea oficialilor conectați la un proiect de generare a energiei electrice în Rusia.

 

Cele mai citite

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă