13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalRusia va construi o bază navală în Sudan

Rusia va construi o bază navală în Sudan

Rusia va construi o bază navală pe coasta Mării Roșii a Sudanului, prima sa bază din Africa, scrie Financial Times
 
Kremlinul încearcă să-și extindă amprenta militară globală și să-și cimenteze legăturile comerciale și de apărare în creștere cu continentul.
 
Marinei ruse i s-a cerut să continue planurile de construire a unei baze pentru 300 de militari și spațiu pentru până la patru nave de război, inclusiv nave cu propulsie nucleară, potrivit unui ordin semnat de președintele Vladimir Putin luni.
 
Baza ar fi doar a doua instalație navală a Rusiei în afara teritoriului fostei Uniuni Sovietice, după Tartus în Siria. Anunțul vine la puțin peste un an după ce Rusia a găzduit primul său summit geopolitic axat pe relațiile cu statele africane, la care a accelerat vânzările de arme și investițiile în proiecte de resurse naturale în ultimii ani.
 
În ceea ce ar putea fi văzut ca o lovitură pentru Washington, demersul Moscovei vine la doar câteva săptămâni după ce președintele SUA, Donald Trump, a semnat un ordin executiv de eliminare a Sudanului de pe lista SUA a sponsorilor de stat ai terorismului. Oficialii americani au respins ca fiind nereală știrea bazei rusești în Sudan. Nici autoritățile sudaneze nu au făcut comentarii.
 
Cu toate acestea, la un an după revoluția care l-a doborât pe fostul președinte Omar al-Bashir, o criză economică a adăugat la presiunea asupra guvernului sudanez pentru a ajunge la acorduri cu puterile globale și regionale. Acestea includ SUA și EAU, Sudanul încercând și normalizarea relațiilor cu Israelul.
 
Rusia a construit legături mai puternice cu statele africane în ultimii ani, căutând noi relații bilaterale și acorduri comerciale pentru a-și consolida influența geopolitică globală. Baza va oferi marinei rusești un post de desfășurare în regiunea Geopolitică a Mării Roșii și a Golfului Aden, prin care o mare parte din comerțul maritim navighează între Europa și Asia.
 
China are deja o bază navală rivală în Djibouti, în timp ce Turcia are o bază militară în Somalia. Conform condițiilor tratatului de bază navală al Rusiei, care au fost convenite de Moscova la începutul acestei luni, Sudanul va acorda Rusiei terenuri pentru „centrul logistic” naval pentru o perioadă de 25 de ani, cu opțiunea de prelungiri de până la un deceniu.
 
Moscova este un furnizor important de arme către Sudan, Egipt, Algeria și Angola și, de asemenea, a dezvoltat legături puternice de apărare cu Republica Centrafricană. În timp ce nivelul investițiilor sale pe continent este micșorat de cel al Chinei, a vizat proiecte specifice pentru corporațiile rusești, cum ar fi mineritul bauxitei în Guineea, proiectele de petrol în Nigeria și minele de nichel din Africa de Sud.
 
Rusia va furniza Sudanului arme pentru apărare, conform unui document al guvernului rus, și i se va permite staționarea trupelor în afara facilității de pe teritoriul sudanez. Scrie Financial Times.
 
Moscova a căutat să-și folosească exporturile militare și aparatele de securitate pentru a câștiga puncte de sprijin pe un continent în care fosta Uniune Sovietică avea o influență semnificativă. Generalul Abdel Fattah Burhan, șeful militar al guvernului hibrid de tranziție militar-civil, l-a întâlnit pe dl Putin la Sochi în timpul summitului Rusia-Africa din octombrie anul trecut.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă