Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Nava de război rusă, Sevastopol, Crimeea, Ucraina

Nava de război rusă, Sevastopol, Crimeea, Ucraina

Rusia va construi o bază navală în Sudan

Miscarea vine în timp ce Moscova caută alianțe pentru a-și consolida influența geopolitică în Africa

Adriana Constantinescu 0 comentarii

Rusia va construi o bază navală pe coasta Mării Roșii a Sudanului, prima sa bază din Africa, scrie Financial Times
 
Kremlinul încearcă să-și extindă amprenta militară globală și să-și cimenteze legăturile comerciale și de apărare în creștere cu continentul.
 
Marinei ruse i s-a cerut să continue planurile de construire a unei baze pentru 300 de militari și spațiu pentru până la patru nave de război, inclusiv nave cu propulsie nucleară, potrivit unui ordin semnat de președintele Vladimir Putin luni.
 
Baza ar fi doar a doua instalație navală a Rusiei în afara teritoriului fostei Uniuni Sovietice, după Tartus în Siria. Anunțul vine la puțin peste un an după ce Rusia a găzduit primul său summit geopolitic axat pe relațiile cu statele africane, la care a accelerat vânzările de arme și investițiile în proiecte de resurse naturale în ultimii ani.
 
În ceea ce ar putea fi văzut ca o lovitură pentru Washington, demersul Moscovei vine la doar câteva săptămâni după ce președintele SUA, Donald Trump, a semnat un ordin executiv de eliminare a Sudanului de pe lista SUA a sponsorilor de stat ai terorismului. Oficialii americani au respins ca fiind nereală știrea bazei rusești în Sudan. Nici autoritățile sudaneze nu au făcut comentarii.
 
Cu toate acestea, la un an după revoluția care l-a doborât pe fostul președinte Omar al-Bashir, o criză economică a adăugat la presiunea asupra guvernului sudanez pentru a ajunge la acorduri cu puterile globale și regionale. Acestea includ SUA și EAU, Sudanul încercând și normalizarea relațiilor cu Israelul.
 
Rusia a construit legături mai puternice cu statele africane în ultimii ani, căutând noi relații bilaterale și acorduri comerciale pentru a-și consolida influența geopolitică globală. Baza va oferi marinei rusești un post de desfășurare în regiunea Geopolitică a Mării Roșii și a Golfului Aden, prin care o mare parte din comerțul maritim navighează între Europa și Asia.
 
China are deja o bază navală rivală în Djibouti, în timp ce Turcia are o bază militară în Somalia. Conform condițiilor tratatului de bază navală al Rusiei, care au fost convenite de Moscova la începutul acestei luni, Sudanul va acorda Rusiei terenuri pentru „centrul logistic” naval pentru o perioadă de 25 de ani, cu opțiunea de prelungiri de până la un deceniu.
 
Moscova este un furnizor important de arme către Sudan, Egipt, Algeria și Angola și, de asemenea, a dezvoltat legături puternice de apărare cu Republica Centrafricană. În timp ce nivelul investițiilor sale pe continent este micșorat de cel al Chinei, a vizat proiecte specifice pentru corporațiile rusești, cum ar fi mineritul bauxitei în Guineea, proiectele de petrol în Nigeria și minele de nichel din Africa de Sud.
 
Rusia va furniza Sudanului arme pentru apărare, conform unui document al guvernului rus, și i se va permite staționarea trupelor în afara facilității de pe teritoriul sudanez. Scrie Financial Times.
 
Moscova a căutat să-și folosească exporturile militare și aparatele de securitate pentru a câștiga puncte de sprijin pe un continent în care fosta Uniune Sovietică avea o influență semnificativă. Generalul Abdel Fattah Burhan, șeful militar al guvernului hibrid de tranziție militar-civil, l-a întâlnit pe dl Putin la Sochi în timpul summitului Rusia-Africa din octombrie anul trecut.

Citește totul despre:

#rusia #baza navala

Comentarii

loading...