9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalRusia zguduie băncile şi companiile occidentale

Rusia zguduie băncile şi companiile occidentale

La frontiera NATO/UE cu spaţiul postsovietic au loc tranzacţii complexe, prin care sunt albiţi banii negri din Rusia. Durează uneori ani de zile după ce, conform regulilor bancare, a avut loc o astfel de tranzacţie ca să-ţi dai seama că în spate s-a aflat o schemă de spălare de bani negri.

În principiu, spunea RL analistul financiar Aurelian Dochia, spălarea de bani înseamnă “că nişte sume obţinute ilegal, bani negri, sunt transformate în bani albi, fiind rulate prin tot felul de firme şi instituţii bancare. Este aceeaşi operaţiune şi în Europa, şi în Mexic, peste tot unde există un sector din acesta al economiei ilicite”.

Anchetatorii „trebuie să fie foarte atenţi să găsească ce e cu adevărat corect. Este greu să desprinzi grâul de neghină. Acesta e scopul operaţiunilor de acest gen: să confuzeze pe toată lumea şi să facă greu de distins banii negri de cei albi”, spune Dochia. Compromiţând, pe de altă parte, instituţiile financiare şi companiile-vehicul folosite. Aşa cum vom vedea în continuare.

Banca ING, nou-venită în scandalul Laundromat

ING este cel mai recent creditor care va fi nominalizat în legătură cu Scandalul Laundromat. „Luăm foarte în serios toate semnalele de acest fel de acum câţiva ani”, a spus ING. Dar efectele asupra băncilor nu întârzie să apară.

Acțiunile Raiffeisen au scăzut miercuri cu 1,8%, după ce scăzuseră cu o zi în urmă cu până la 14%. Acțiunile ING, pe de altă parte, au scăzut şi ele cu aproximativ 4% miercuri, iar înainte de închiderea zilei de tranzacţionare se depreciaseră cu 2,2%.

Considerăm că activitățile suspectate de spălare a banilor sunt foarte serioase și investim resurse semnificative în a găsi răspunsurile la aceste întrebări importante.“ – Swedbank

Așa-numita schemă Troika Laundromat a fost descoperită de jurnaliștii de investigație de la Proiectul de Investigare a Criminalității Organizate și a Corupției (OCCRP) și de către site-ul de știri lituanian 15min.lt.

OCCRP a descoperit că operațiunea a permis fluxul unor fonduri ce s-au ridicat la 4,8 miliarde de dolari, de la companii și persoane din Rusia, spre Europa și Statele Unite, din anul 2003 până la începutul anului 2013.

Investigaţia a urmărit originea schemei de spălare a banilor, ajungând la cea mai mare bancă privată de investiții din Rusia, Troika Dialog. ING, una dintre cele mai mari bănci olandeze, este cel mai recent creditor care urmează să fie nominalizat în legătură cu scandalul.

Acțiunile ING au scăzut cu mai mult de 4%, după ce publicaţia olandeză Trouw a informat că tranzacţii de sute de milioane de euro suspecte de spălare de bani au fost realizate prin operațiunile ruse ale filialei ING.

 

Legătura cu Serghei Magniţki

Există alte articole de presă care au nominalizat numeroși alți creditori cu conturi suspecte sau legături către Rusia. Bloomberg a publicat o listă. Este vorba despre Nordea, Swedbank, ABN Amro, Rabobank și Danske Bank (care a fost deja implicată într-un scandal de spălare a banilor ce implică fonduri de investiţii rusești).

Danske Bank, alături de creditorul lituanian Ukio Bankas, a efectuat plăți prin conturi austriece în valoare de aproximativ 967 de milioane de dolari, potrivit Hermitage Capital Management.

775 milioane de euro a plătit deja ING Bank în scandalul spălării banilor.

Foarte interesant este că, la jumătatea lunii trecute, pe numele lui Bill Browder, fondatorul fondului de investiţii american Baring Vostok, a fost emis prin Interpol un mandat de arestare, aşa cum a scris IntelliNews.

Hermitage a avut un avocat, numit Serghei Magniţki, care a murit în condiţii neclare. Autorităţile americane le acuză pe cele ruse că l-au ucis. Listele negre cu cetăţeni ruşi care nu au dreptul să intre în SUA încep cu una numită simbolic Lista Magniţki. Directorul Hermitage era atunci acelaşi Bill Browder, care, după arestarea lui Magniţki, a fondat Baring Vostok Capital Markets.

 

Băncile investighează acuzaţiile de spălare de bani

„Considerăm că activitățile suspectate de spălare a banilor sunt foarte serioase și investim resurse semnificative în a găsi răspunsurile la aceste întrebări importante”, a anunţat Swedbank, adăugând cu destulă ascuţire-n ton: “Investigăm acuzațiile prezentate în mass-media și colaborăm cu autoritățile competente”.

ABN Amro, o altă mare bancă olandeză, a indicat că nu are nimic de-a face cu afirmațiile actuale, deoarece banca a fost cumpărată în 2007, transferând oricare dintre fondurile menționate în conturile altor creditori, ca răspuns la solicitările de comentarii ale Business Insider. Într-adevăr, din anul 2007, ABN Amro Bank există numai ca brand foarte prestant, nu independent.

Consorţiul RBS (Royal Bank of Scotland) – Banco Santander – Fortis, care a achiziţionat ABN, a realizat cea mai mare achiziţie din istoria mediului bancar. Acest consorţiu a decis strategic, într-adevăr, astfel: să păstreze numele băncii.

Totuşi, este puţin straniu să spui “noi nu avem nici o treabă cu asta, pentru că din anul 2007 nu mai existăm”. Şi Jack Spintecătorul a avut treabă cu crimele ce s-au petrecut odinioară, în Londra, chiar dacă a murit şi nimeni nu a ştiut niciodată cine este el cu adevărat.

Nordea, Rabobank și Danske Bank, pe de altă parte, nu au răspuns imediat la cererile de comentarii făcute de presă. „Noi luăm toate semnalele de acest fel foarte în serios, așa cum am făcut-o în ultimii ani, mai ales în contextul programului nostru de îmbunătățire a relaţiilor cu clienții“, a declarat pentru Business Insider purtătorul de cuvânt al ING, Raymond Vermeulen.

ING a plătit deja o amendă de 775 de milioane de euro (adică de 875 de milioane de dolari) anul trecut, ca urmare a unei anchete olandeze, care a constatat că infractorii au reușit de mai mulţi ani să spele bani prin conturile sale.

 

Raiffeisen Bank, puternic afectată

În altă ordine de idei, banca originată în Austria, care acţionează şi în România, Raiffeisen Bank, a fost lovită de scandal atunci când informațiile au fost dezvăluite pentru prima oară de către ziare, inclusiv The Guardian, iar acțiunile sale au scăzut marți cu până la 14%. Creditorul austriac are o prezență mare în Rusia, iar acțiunile sale au scăzut miercuri cu 1,8%.

În România, Raiffeisen a achiziţionat Banca Agricolă, după ce aceasta a fost devalizată efectiv, în prima jumătate a anilor ‘90, şi a ajuns în pragul falimentului. Raiffeisen, într-un comentariu făcut pentru Business Insider, după dezvăluirile de marți, a declarat că desfășoară o investigație internă și “respectă toate exigențele contra spălării banilor”.

Deutsche Bank – afectată deja de controversele acestea – a fost, de asemenea, lovită puternic de scandal. Mai mult de 889 de milioane de dolari ar fi trecut prin conturile băncii de la conturile Troika Dialog, potrivit publicației germane Süddeutsche Zeitung.

Dar Deutsche Bank, la rândul ei, a refuzat să comenteze aceste acuzaţii. „Clienții Deutsche Bank sunt așa-numitele bănci respondente”, a spus aceasta. În primul rând, sarcina băncii respondente, a explicat marea instituţie bancară germană, este să-şi verifice clienţii în conformitate cu reglementările aplicabile privind metodele acreditate de cunoaştere a clienţilor.

Şi cu aceasta nemţii par a fi pus un soi de capac pe chestiunea în speţă. Scandalul însă continuă. Vorba unui slogan dintr-o reclamă de la TV: „Călătoria continuă. Mai avem multe de descoperit!”.

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă