10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalRușii de la OSCE dezinformează în privința unor false operațiuni ale Ucrainei...

Rușii de la OSCE dezinformează în privința unor false operațiuni ale Ucrainei în Donbas

Voluntarii Inform Napalm, platformă online al cărui obiect de activitate îl constituioe culegerea și analizarea informaţiilor provenite din surse deschise (OSINT) – au sesizat că reprezentanţii misiunii ruse la OSCE au publicat pe pagina oficială de Tweeter, în repetate rânduri, informaţii false despre trimiterea de tancuri ucrainene în Donbas.

Voluntarii au analizat declarațiile manipulatoare promovate activ pe pagina oficială de Tweeter a Misiunii ruse la OSCE, remarcând faptul că dezinformarea s-a intensificat imediat după rapoartele depistării ultimelor echipamente rusești în Donbas. În special, misiunea rusă și-a ilustrat, în noiembrie 2020, mesajele oficiale cu fotografii modificate, realizate de fapt în 2014. Combinația de fotografii neconectate la realitate și informații falsificate are scopul, spun analiștii de la Inform Napalm, să distragă atenția de la încălcărilor constante ale obligațiilor de retragere a armelor de către forțele de ocupație ruse din Donbas.

Astfel, pe 22 noiembrie 2020, postări scrise în limba rusă și engleză pe pagina oficială de Twitter a Misiunii ruse la OSCE au informat că OSCE SMM a înregistrat o mare acumulare de armament al forțelor armate ucrainene la nodurile feroviare din Donbas, afirmând că „doar în ultimele zile, peste 70 de tancuri și zeci de arme grele de calibru mare” se îndreptau spre Donbas. Analizând fotografiile reprezentanților ruși la OSCE, voluntarii comunității de informații internaționale Inform Napalm au descoperit faptul că fotografiile erau de fapt realizate în 2014 și ilustrau știrea publicată, în data de 10 iulie 2014, pe site-ul Uapress, cu titlul „Un tren cu tancuri ucrainene se mută în Donbas”.

Singura legătură cu realitatea pare a fi faptul că, un număr semnificativ de tancuri ucrainene au fost văzute într-adevăr, în noiembrie anul curent, în stațiile de cale ferată situate însă la 55-60 km de zona de război (mult dincolo de liniile de retragere), datele indicând totuși faptul că garniturile se aflau în procedură de retragere din zona Operațiunii Forțelor Comune (JFO) și trimitere pentru reparații în alte părți ale Ucrainei. De exemplu, în octombrie 2020, Ukroboronprom a raportat că întreprinderea de stat Malyshev Plant din Harkov a reparat și modernizat un lot de tancuri T-64 din zona JFO din Donbas.

Potrivit voluntarilor Inform Napalm, în tot acest timp în care proliferează dezinformări despre presupusele mișcări de trupe ale Ucrainei, armamentul rusesc încalcă liniile de retragere și este desfășurat în zone rezidențiale, rapoartele OSCE demonstrând periodic faptul că tancurile și alte arme grele ale forțelor de ocupație ruse din Donbas nu sunt doar poziționate cu încălcarea liniilor de retragere, ci se află instalate și în apropierea cartierelor de locuințe. În special, aceste fapte au fost înregistrate într-unul dintre ultimele rapoarte nr. 278/2020, fără a fi ridicat vreo îngrijorare a Misiunii ruse la OSCE.

”Retorica paginii oficiale a Misiunii Ruse nu este altceva decât propagandă și manipulare”, spun voluntarii Ionform Napalm, care, potrivit cercetărilor OSINT efectuate în Ucraina, au identificat peste 2.600 de militari ruși, aparținând de aproximativ 101 unități ale armatei, precum și 51 de tipuri de armament rusesc și echipament militar, aparent, adus în secret la Donbas din Federația Rusă.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă