14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalRuşii şi americanii se acuză, la ONU, de o cursă a înarmării...

Ruşii şi americanii se acuză, la ONU, de o cursă a înarmării nucleare

Prin testarea, la 18 august, a unei rachete cu rază intermediară de acţiune, ”America este pregătită de o cursă a înarmării”, a denunţat joi adjunctul ambasadorului rus Dmitri Polianski, într-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU solicitată de Moscova, potrivit Afp.

Din contră, Rusia este pregătită de ”un dialog serios” în vederea contrului armamentului, a dat el asigurări, declarându-se ”stupefiat de poziţia adoptată de europeni, (care) tolerează acţiunile americane”.

”Rusia şi China doresc o lume în care Statele Unite să dea dovadă de reţinere, în timp ce ei continuă să acumuleze arme”, i-a replicat omologul său american Jonathan Cohen.

”Testele americane în vederea dezvoltării unei capacităţi convenţionale terestre nu sunt nici provocatoare şi nici destabilizatoare”, iar Washingtonul ”nu va sta cu braţele încrucişate” în timp ce Beijingul şi Moscova vor continua să dezvolte noi armamente, a subliniat el.

”Ce s-a întâmplat exact la 8 august?”, a întrebat Jonathan Cohen, referindu-se la explozia misterioasă cu caracter nuclear care a avut loc în Rusia în acea zi.

”Care sistem era testat?”, a întrebat el.

Statele Unite ”rămân disponibile în vederea unui control al armamentului eficient şi verificabil”, care să includă ”Rusia şi China”, a subliniat diplomatul american.

Ambasadorul chinez la ONU Zhang Jun a subliniat că armele ţării sale sunt ”defensive, fără să reprezinte vreo ameninţare la adresa cuiva”.

”Noi ne opunem curselor înarmării şi dorim să garantăm un echilibru strategic”, a precizat el.

Înalta Reprezentantă ONU pentru Dezarmare Izumi Nakamitsu a denunţat ”dezvoltarea de arme supersonice” care ”pot submina securitatea şi declaşa o cursă a înarmării destabilizatoare”.

”Există o nevoie urgentă de noi abordări internaţionale – inclusiv abordări multilaterale, juridic constrângătoare -, de un consens şi un acord în vederea abordării diverselor aspecte ale rachetelor care reprezintă o problemă”, a subliniat ea.

Cele mai citite

TikTok, luat la rost de UE cu privire la riscurile pe care varianta Lite le are asupra copiilor

ByteDance's TikTok a primit un termen de 24 de ore pentru a furniza o evaluare a riscurilor privind noua sa aplicație TikTok Lite, lansată...

Pe timp de război, cresc acțiunile firmelor producătoare de armament

Acțiunile unor mari companii care produc echipamente militare au crescut semnificativ, în contextul războiului din Ucraina și, mai nou, al războiului din Orientul Mijlociu,...

Asigurări de sănătate: despăgubirile cresc cu 27% în 2023, potrivit UNSAR

Românii au accesat anul trecut, în baza asigurărilor voluntare de sănătate, servicii medicale în valoare de 458 milioane lei. Cifra este în creștere cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă