Întâlnire la nivel înalt în 2018 SUA-China, FOTO: Facebook

Întâlnire la nivel înalt în 2018 SUA-China, FOTO: Facebook

Săgeți dinspre departamentul de stat al SUA către China. Ce acuze se aduc

China vrea să devină naţiunea "dominantă" la nivel global, afirmă secretarul de Stat american, Antony Blinken, avertizând că Administraţia de la Beijing încearcă să conteste ordinea internaţională susţinută de Statele Unite.

Cătălin Șerban 0 comentarii

"Cred că, peste ceva timp, China crede că poate fi, că trebuie să fie şi că va fi naţiunea dominantă în lume", a declarat Antony Blinken, într-un interviu acordat postului de televiziune CBS News.

"China este singura ţară din lume care are capacitatea militară, economică şi diplomatică de a submina sau de a contesta ordinea bazată pe reguli de care nouă ne pasă atât de mult şi pe care suntem determinaţi să o apărăm", a acuzat Antony Blinken.

"Dar vreau să fiu foarte clar asupra unui lucru. Şi este important. Scopul nostru nu este să limităm China, să o reţinem. Este să susţinem ordinea bazată pe reguli pe care o contestă China. În cazul oricui ar contesta această ordine, noi vom acţiona pentru a o apăra", a subliniat Antony Blinken.

Întrebat, în cadrul interviului, dacă a mai observat China atât de incisivă şi agresivă din punct de vedere militar, Antony Blinken a precizat: "Nu. Cred că în ultimii ani am asistat la faptul că naţiunea chineză acţionează mai represiv pe plan intern şi mai agresiv la nivel internaţional. Acesta este un lucru clar".

Comentarii

loading...