25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalSancțiunile în contul Ankarei sporesc, lira turcească e în picaj, Erdogan își...

Sancțiunile în contul Ankarei sporesc, lira turcească e în picaj, Erdogan își vede de invazie

          Washingtonul a impus sancţiuni împotriva a trei miniştri turci (ai Energiei, Apărării și Internelor, precum și instituțiile conduse de primii doi) printr-un decret prezidenţial semnat de Donald Trump care vizează să convingă Ankara “să înceteze imediat ofensiva” în Siria, relatează AFP.
Activele lor din Statele Unite sunt îngheţate şi tranzacţiile internaţionale în dolari sunt blocate, iar intrarea lor pe teritoriul SUA este interzisă.

Esența “pedepsei” lui Trump

          Documentul prezidențial ar fi permis țintirea unui număr mare de oficiali turci implicaţi în acte care destabilizează nord-estul Siriei, dar, în acest moment, Administrația Trump a decis să aplice sancţiuni numai celor trei miniştri şi două ministere, ceea ce nu face decât să accentueze caracterul mai mult formal, pentru ochii publicului, al măsurii luate de Administrația americană. Iar asta după ce Trump ameninţase deja că va ”distruge” economia turcă. Pentru că, în fond, Trump e cel ce i-a lăsat lui Erdogan mână liberă în Siria, după ce a ordonat evacuarea militarilor americani de acolo. Iar pedepsirea Turciei nu o face decât de gura oamenilor politici din Congresul Statelor Unite, inclusiv republicani, care au condamnat – cot la cot cu “victimele” abandonului – “trădarea” kurzilor de către șeful de la Casa Albă.

Adevăratele măsuri americane

          În schimb, Congresul SUA ameninţă că va adopta rapid sancţiuni economice mult mai extinse împotriva Turciei. De asemenea, oficiali americani au transmis planurile autorităţilor de la Washington de a muta cele aproximativ 50 de bombe nucleare de la baza aeriană americană İncirlik din Turcia, din cauza potenţialului lor de a deveni subiectul negocierilor între cele două aliate din NATO. În plus, Mark Esper, secretarul Apărării SUA, a promis că va face presiuni asupra aliaţilor NATO pentru adoptarea de “măsuri diplomatice şi economice”,

Mișcările Uniunii Europene

          Uniunea Europeană și-au luat mult mai în serios rolul de stăvilitor al ofensivei Ankarei asupra kurzilor din nordul Siriei. Chiar dacă membrele UE nu s-au pus de acord luni asupra impunerii unui embargou la vânzările de arme către Turcia din cauza opoziţiei Marii Britanii, care a invocat faptul apartenența țintei la NATO, statele UE s-au angajat “să adopte poziţii naţionale ferme privind exportul de armament către Turcia”. Iar marți Guvernul italian și cel britanic (revenit în asentimentul europenilor continentali) au decis blocarea viitoarelor contracte pentru exporturi de armament spre Turcia. Franţa, Germania şi Cehia au suspendat deja exporturile de armament spre Turcia. Asta în loc să-i mulțumească lui Erdogan, care a făgăduit că ”ne vom asigura că niciun combatant SI nu va putea să părăsească nord-estul Siriei”, într-un editorial de marţi adin Wall Street Journal. Aceasta era, altminteri, marea temere a europenilor.

 Efectele ofensivei și ale sancțiunilor

 Marți a avut loc un contraatac kurd la ofensiva turcă în apropierea oraşului-cheie Ras al-Ain. 70 de civili şi 135 de combatanţi kurzi şi 120 de combatanţi proturci ucişi în şapte zile de ofensivă, un număr mult mai strâns decât se lăudau turcii, a informat SOHR.

În această lună, lira turcească s-a depreciat cu 5% faţă de dolarul american, înregistrând cel mai slab parcurs în rândul monedelor importante.  Anul trecut, lira a mai avut de suferit în urma unor sancțiuni americane, care au fost mult mai serioase decât cele de acum. Însă acum participă și UE, iar dacă Congresul american va aplica ceea ce a promis, atunci s-ar putea ca economia Turciei să nu poată merge mai departe. Pe de altă parte, tot marți, Erdogan a promis că “va merge până la capăt”.

Cele mai citite

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

În timp ce PNL și PSD ar căuta un înlocuitor pentru Cîrstoiu, Sebastian Burduja își prezintă “Planul pentru București”

Sebastian Burduja, ministru al Energiei și președinte al filialei PNL București, își prezintă noua lui carte, care se intitulează "Planul pentru București". Sebastian Burduja vorbește...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...
Ultima oră
Pe aceeași temă