Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Caricatura - Trump - Biden- alegeri 2020; sursa: dreamstime

Caricatura - Trump - Biden- alegeri 2020; sursa: dreamstime

Șansele lui Trump versus Biden, s-ar putea anula alegerile?

3 Noiembrie 2020 este data alegerilor prezidențiale din America. Cum arată sondajele dar și despre certitudinea acestor alegeri pe fondul pandemiei Covid-19.

Adriana Constantinescu 0 comentarii

Ediția de ieri a Washington Post titra: ,,Joe Biden l-a acuzat pe Trump că a încercat să amâne alegerile. Ar trebui să știe mai bine.” Cu alte cuvine, prestigioasa publicație - Washington Post, a confirmat ferm că este exclus ca Trump să aibă măcar posibilitatea să amâne alegerile, mai mult, au numit acuzațiile lui Biden drept nefondate:
,,Biden a spus într-o strângere de fonduri online: „Vă dau în scris, cred că va încerca (n.r. Donald Trump) într-un fel să amâne alegerile”. În calitate de fost președinte al Comitetului Juridic din Senat, Biden știe cu siguranță că Trump nu poate și nu va amâna alegerile. Data alegerilor este stabilită de drept; Trump nu o poate schimba fără acordul Congresului. Alegerile în sine sunt conduse de state, nu de guvernul federal, așa că nu există nicio birocrație pe care Trump ar putea să o aplice pentru a implementa vreun ordin care să întârzie votul. Un astfel de ordin ar fi cu siguranță contestat în instanță și este de neconceput ca, Curtea Supremă să susțină un astfel de act flagrant neconstituțional.” Au scris jurnaliștii WP.

Joe Biden câștigător în aproape fiecare sondaj național

CNN a publicat, tot ieri, o analiză amplă a șanselor Trump versus Biden. Conform analistului politic CNN, fostul vicepreședinte Joe Biden îl conduce pe președintele Donald Trump în aproape fiecare sondaj național. Totuși, aceleași sondaje consideră că susținătorii lui Trump sunt mult mai entuziaști să voteze candidatul lor decât susținătorii lui Biden să-și voteze candidatul.
Tot CNN scrie că această împărțire este un semn bun pentru Trump, deoarece candidatul care a condus sondajele pe entuziasmul alegătorilor a câștigat fiecare alegeri prezidențiale din 1988, deși există motive pentru a crede că Biden ar putea rupe acest trend.
Foarte important pentru Trump, liderul pe entuziasm a continuat să câștige la alegerile umăr la umăr , precum și în cele cu margini mai largi.
Una dintre alegerile umăr la umăr a fost acum patru ani. Trump a avut o margine consistentă față de Hillary Clinton în entuziasm. Alegătorii săi au avut mai multe șanse să spună că au fost foarte entuziaști să voteze pentru el decât au fost alegătorii lui Hilary Clinton în sondajul final ABC News / Washington Post, chiar în condițiile în care Clinton a condus în general. Acest avantaj, al entuziasmului, ar fi trebuit să fie unul dintre semnalele de avertizare pentru campania Clinton.
 
Marginea actuală a lui Trump în entuziasm față de Biden este și mai mare
Într-un sondaj de la sfârșitul lunii martie aparținând ABC News / Washington Post, 53% dintre susținătorii lui Trump au declarat că sunt foarte entuziaști să voteze pentru el. Doar 24% dintre suporterii lui Biden au spus același lucru despre candidatul lor. Această diferență de 29 de puncte ar fi cea mai mare din palmares, dacă s-ar menține până la alegeri.
,,Cel mai mare decalaj anterior la sfârșitul alegerilor pe care l-am putut găsi a fost în 2008. În acel moment, 67% dintre alegătorii Barack Obama au declarat că sunt foarte entuziaști să voteze pentru el. Numai 41% dintre cei ai lui John McCain au declarat că sunt foarte entuziasmați de votarea candidatului lor. McCain, la fel ca Biden, a fost cineva care a candidat anterior la președinție și a fost văzut ca fiind mai aproape de centru decât majoritatea rivalilor săi primari. Înainte de Biden, cel mai recent candidat care a candidat la funcția de președinte de două ori înainte de a câștiga nominalizarea partidului său a fost Bob Dole. Dole a pierdut. O minoritate (40%) dintre alegătorii Dole au declarat că l-au favorizat puternic într-un sondaj CBS News / New York Times din octombrie 1996. Majoritatea au spus că au făcut acest lucru cu rezerve sau pentru că nu le-au plăcut rivalii săi. Alegătorii lui Bill Clinton erau cu 10 puncte mai mari decât cei ai lui Dole să spună că l-au susținut puternic.
Deci, entuziasmul se poate manifesta prin diferența dintre alegătorii înregistrați și cei probabili. Cu toate acestea, există câteva motive pentru a crede că 2020 se va încheia diferit decât în anii trecuți din punct de vedere al entuziasmului.
Într-adevăr, a întreba oamenii cu cine vor vota este mult mai predictibil decât partea cu entuziasmul. Începând cu 1988, diferența medie dintre marja din sondajele naționale finale ale alegătorilor probabili și votul popular a fost de 2 puncte. În aceeași perioadă, diferența medie între marja entuziasmului și cea a votului popular a fost de 7 puncte. Adică, preferați să fiți în fața numărului de top decât de entuziasm.(Amintiți-vă, chiar și în 2000 și 2016, candidatul care a câștigat cu entuziasm a pierdut votul popular.)” scrie analistul politic, Harry Enten, pentru CNN.
 
Un candidat care conduce cursa pe baza entuziasmului poate câștiga
Un candidat care conduce pe baza entuziasmului poate obține un scor mai bun decât în sondaje, dar este departe de a fi garantat acest lucru: ,,Obama, care a înregistrat cel mai mare entuziasm, practic la un nivel record în 2008, s-a descurcat la fel de bine cum au arătat sondajele finale. Ultimul lucru pe care îl voi remarca este faptul că există o istorie a câștigării unei părți, chiar dacă alegătorii lor se simt mai puțin entuziaști - și asta s-a întâmplat la alegerile de la jumătatea perioadei, conform sondajelor ABC News / Washington Post.” Scrie Harry  Enten.
În octombrie 2006, votanții republicani au avut cu 2 puncte mai multe șanse în rândul votanților foarte entuziasmați de votarea candidatului lor. Republicanii au pierdut atunci. În septembrie 2014, alegătorii democrați au avut șanse de 10 puncte mai mari în rândul celor care ar putea vota, spunând că sunt foarte entuziaști să voteze candidatul lor. Cu toate acestea, republicanii au menținut un avans total de 3 puncte în rândul celor care au votat, iar acest avantaj a fost menținut până la alegeri.
În altă ordine de idei, Biden a obținut o adevărată lovitură dacă modelele de vot se potrivesc cu cele ale unei alegeri de referendum, așa cum se întâmplă la jumătatea perioadei ( n.r. de președinție), chiar dacă are mai puțin entuziasm. După cum am menționat, 2020 arată ca un referendum. Dacă Trump poate transforma 2020 într-o alegere, este posibil ca rata sa crescută de entuziasm asupra lui Biden să conteze mai mult. Se arată într-o analiză a CNN.

 

Comentarii

loading...