21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalSăptămână tensionată pentru Italia, Bruxellesul vrea clarificări

Săptămână tensionată pentru Italia, Bruxellesul vrea clarificări

Premierul italian Giuseppe Conte a invitat mass media din străinătate la o conferinţă de presă organizată la Roma începând cu ora 10.00 GMT, data limită fixată de Comisie pentru a obţine precizări de la autorităţile italiene cu privire la acest proiect de buget considerat mult prea relaxat.

Îngrijorată de alegerile coaliţiei la putere la Roma, agenţia de evaluare Moody’s a decis încă de vineri să retrogradeze, cu o treaptă, ratingul de ţară al Italiei până la un pas deasupra categoriei investiţiilor speculative (junk bonds). Anterior, Moody’s plasa obiecţiunile italiene la nivelul Baa2 iar Standard &Poor’s atribuie Italiei un rating BBB.

“Cel mai probabil, Standard &Poor’s va modifica perspectiva de la stabilă la negativă, dar va menţine ratingul la BBB”, estimează economistul şef de la banca italiană UniCredit, Erik Nielsen, avertizând însă că deciziile agenţiilor de evaluare vor avea consecinţe importante pentru Italia deoarece îi vor determina pe institutorii instituţionali să evite Italia.

Principala îngrijorare a agenţiilor de rating şi a Bruxellesului este programul anti-austeritate demarat de noua coaliţie populistă formată din Liga (extrema dreapta) şi Mişcarea 5 stele (M5S, antisistem). Aceasta mizează pe un deficit bugetar de 2,4% din PIB în 2019, faţă de 0,8% din PIB cât preconiza precedentul Guvern. Prin acest derapaj bugetar coaliţia la putere vrea să îşi pună în practică promisiunile electorale (ieşire la pensie mai uşoară, un venit suplimentar pentru persoanele defavorizate) şi să dea un impuls creşterii economice, via o cerere solidă şi mai multe investiţii.

Bruxellesul a solicitat însă joi autorităţilor de la Roma să îi ofere “clarificări”. Comisia a vorbit de un derapaj bugetar “fără precedent” şi a atras atenţia asupra riscului grav al nerespectării regulilor europene. În aceste condiţii, Executivul comunitar ar putea respinge proiectul de buget al Italiei, ceea ce ar fi o premieră în istoria UE.

Sâmbătă, Guvernul italian a promis că va explica proiectul său de buget dar, totodată, şi-a reafirmat angajamentul de a rămâne în zona euro. “Cel mai important este să explicăm bugetul interlocutorilor noştri europeni” a declarat premierul italian, Giuseppe Conte.

Italia se confruntă cu o datorie publică de 2.300 miliarde euro, echivalentul a 131% din Produsul Intern Brut. În plus prognozele de creştere ale Guvernului Italiei sunt considerate mult prea optimiste (1,5% în 2019 faţă de 1% cât estimează majoritatea observatorilor, printre care şi Fondul Monetar Internaţional), ceea ce ar putea agrava şi mai mult deficitul.

În acest context, spread-ul, diferenţa între randamentul pentru obligaţiunile germane pe 10 ani şi cele italiene, s-a dublat de la 150 până la 315 puncte de bază, începând de la mijlocul lunii mai şi până în prezent. În aceiaşi perioadă Bursa de la Milano a pierdut 21,4% iar băncile, care deţine pachete de obligaţiuni italiene în valoare de aproape 400 miliarde euro au fost primele victime, sectorul înregistrând pierderi de aproape 35%.

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă