Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Sarkozy, anchetat pentru „asociere criminală” în scandalul finanțării libiene a campaniei sale

Sarkozy, anchetat pentru „asociere criminală” în scandalul finanțării libiene a campaniei sale

Procurorii francezi l-au pus vineri pe fostul președinte Nicolas Sarkozy sub cercetare formală pentru „asociere criminală”, legată de acuzațiile că ar fi acceptat finanțarea campaniei din partea fostului lider libian Muammar Gaddafi.

Eugen Cișmașu 0 comentarii

Procurorii investighează acuzațiile potrivit cărora fostul lider libian Muammar Gaddafi i-a acordat în secret lui Sarkozy 50 de milioane de euro pentru campania sa din 2007. Acuzațiile au fost făcute pentru prima dată de unul dintre fiii dictatorului, Saif al-Islam, în 2011.

Noile acuzații de apartenență la o conspirație criminală se adaugă la acuzațiile formulate în 2018 de „corupție pasivă”, anume acelea de a fi beneficiat de fonduri publice delapidate și de finanțarea ilegală a campaniilor.

A fi plasat sub „cercetare formală” în Franța indică faptul că magistrații au găsit suficiente dovezi ale faptelor, astfel încât ancheta să poată merge mai departe, eventual către proces.

Cazul a atras atenție în noiembrie 2016, când omul de afaceri franco-libanez Ziad Takieddine a spus că a livrat trei valize pline cu bani oferiți de șeful de stat libian fostului șef de cabinet și director de campanie al lui Sarkozy, Claude Guéant, între 2006 și 2007.

În ianuarie, poliția britanică l-a reținut pe omul de afaceri francez Alexandre Djouhri pe aeroportul din Heathrow, ca parte a anchetei de lungă durată asupra presupusei finanțări libiene. Un purtător de cuvânt al Poliției Metropolitane din Londra a confirmat că arestarea lui Djouhri a fost executată „în baza unui mandat european de arestare” pentru fraudă și spălare de bani.

Sarkozy a negat întotdeauna acuzațiile. Răspunzând ultimelor acuzații de pe pagina sa de Facebook, Sarkozy a spus că este „stupefiat” de acestea, numindu-le ultimul pas „într-o lungă listă de nedreptăți”.

Fostul președinte a avut o relație complexă cu Gaddafi. La scurt timp după alegerea sa la președinție, el l-a invitat în mod controversat pe liderul libian la Paris pentru o vizită de stat și l-a întâmpinat cu înalte onoruri.
Ancheta libiană este doar una dintre mai multe anchete legale care l-au vizat pe fostul șef de stat francez de când a părăsit puterea. În 2018, Sarkozy a pierdut apelul împotriva deciziei de a fi trimis în judecată pentru acuzațiile de finanțare ilegală a campaniei într-un caz cunoscut sub numele de „Afacerea Bygmalion”.

Scandalul Bygmalion se concentrează pe afirmațiile conform cărora partidul lui Sarkozy, cunoscut pe atunci sub numele de UMP (numit acum Les Républicains), a intrat în legătură cu o companie de PR pentru a ascunde adevăratul cost al campaniei sale electorale prezidențiale din 2012.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...