Foto: Arhivă

Foto: Arhivă

Scandal în Germania, după ce un europarlamentar a cerut "o soluţie definitivă la problema migraţiei"

Europarlamentarul Manfred Weber, membru al Uniunii Creştin-Sociale (CSU) din Bavaria, a suscitat o amplă polemică în Germania după ce a afirmat că ar trebui găsită "o soluţie definitivă la problema migraţiei", informează, sâmbătă, AFP citată de Agerpres.

Mihai Diac 0 comentarii

Conform presei germane, acesta este un limbaj apropiat celui folosit de fascişti pentru exterminarea evreilor.

Preşedinte al Partidului Popular European (PPE/dreapta), principalul grup politic din Parlamentul European, Manfred Weber a dat cu toate acestea ulterior asigurări că nu a avut absolut nicio rea intenţie.

"În 2018, tema centrală europeană este soluţia definitivă la problema migraţiei", a declarat Weber la radioul public bavarez.

"Avem nevoie de răspunsuri legale la nivel european", a adăugat el.

Manfred Weber a fost imediat acuzat în ţara sa că recurge la un vocabular apropiat celui nazist.

"Soluţia finală" - "Endloesung" în germană - a fost termenul folosit de regimul lui Adolf Hitler pentru a extermina şase milioane de evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Europarlamentarul german nu a recurs la termenul de "Endloesung", însă a folosit expresia "finale Loesung", care se apropie foarte tare de prima.

El a făcut aceste declaraţii pentru a apăra controversata participare a premierului ungar Viktor Orban la o reuniune importantă a CSU care a avut loc joi şi vineri în Bavaria. "Trebuie să rezolvăm problema migraţiei şi, dacă dorim să o rezolvăm, Viktor Orban, statele din Grupul Vişegrad sunt parteneri centrali", a justificat Weber prezenţa lui Orban.

Mai târziu, în faţa criticilor şi protestelor care au fost formulate pe reţelele sociale, Manfred Weber a dat asigurări pe contul său de Twitter că nu a avut "nici cea mai mică intenţie" să folosească în mod voit un asemenea limbaj cu conotaţii. Ar fi "un nonsens absolut" să atribui o astfel de intenţie, potrivit lui Weber.

CSU, partidul-frate al formaţiunii conservatoare conduse de cancelarul Angela Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), a adoptat poziţii de dreapta în problema migraţiei, în încercarea de a recuceri voturile abandonate ale extremei drepte după sosirea în Germania, în 2015-2016, a peste un milion de refugiaţi.

Comentarii

loading...