9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalScheletul din dulapul lui Joe Biden

Scheletul din dulapul lui Joe Biden

Fostul vicepreședinte al SUA, Joseph R. Biden Jr. (pe scurt: Joe Biden), a anunțat în urmă cu câteva zile că va solicita Partidului Democrat nominalizarea sa pentru alegerile prezidenţiale din 2020.

Fostul adjunct al lui Barrack Obama, trimis mai mereu în spaţiul est-european să scoată castanele din focul Administraţiei, vrea să fie, la 76 de ani, contracandidatul lui Donald Trump.

Într-un clip video de trei minute, Biden se prezintă ca un lider de oțel pentru o uniune de state decimate de conflictele politice. „Suntem în lupta pentru sufletul acestei națiuni“, a spus Biden, avertizând că, dacă Donald Trump va fi reales, „el va schimba pentru totdeauna și fundamental caracterul acestei națiuni, cine suntem și nu putem sta așa, să privim ce se întâmplă“.

La un miting de strângere de fonduri (acţiune legală în SUA, dar ilegală pentru politicienii din România), Biden a vorbit despre „îmbrățișarea dictatorilor și oligarhilor“ domnului Trump și „atacul concertat asupra Curților, atacul constant asupra presei, atacul constant chiar şi asupra Congresului“.

Dar să vedem despre trecutul său de glorie. Cum a făcut presiune asupra puterii politice de la Kiev, asupra preşedintelui Poroşenko pentru schimbarea procurorului general. Joe Biden, fostul vicepreședinte american, a recunoscut, la un eveniment găzduit de Consiliul SUA pentru Relații Externe (CFR), că îi avea pe oficialii de la Kiev la degetul mic. În schimbul banilor – afirmă zerohedge.com, blogul american fondat de un broker bulgar – Administraţia SUA impunea preşedinţiei ucrainene să lupte împotriva ruşilor.

 

Biden l-a ameninţat pe Poroșenko, la fel ca Vîşinski, acum jumătate de secol, pe Regele Mihai

A fost trimis de Obama pentru a face presiuni asupra lui Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei. „M-am uitat la ei și am spus: «Plec în șase ore. Dacă procurorul nu este concediat, nu primești banii»“, a declarat Biden la conferința CFR din ianuarie 2019. Informaţiile anterioare dezvăluiau că Statele Unite dictau până şi cine să fie procuror general. Biden a confirmat ceea ce semnala publicaţia conservatoare „The New Yorker“ încă din 2016, având ca sursă un oficial înalt de la Kiev (rămas anonim), dispus să vorbească. Procurorul general al Ucrainei a fost înlăturat doar după ce Administrația Obama a amenințat că nu mai dă un miliard de dolari.  

 

Procurorul general nu mai răspundea la comenzile de la Washington 

Viktor Shokin, procurorul general de la vremea respectivă, a fost susținut anterior de SUA și de majoritatea UE, arăta publicația „The New Yorker“. „După ce l-au sprijinit inițial pe Shokin, oficialii americani şi-au dat seama brusc că procurorul general impus de SUA şi de UE nu mai răspundea la comenzi. Era corupt și nu dorea să inițieze reprimări în cazurile majore de scandal financiar care implicau sume uriaşe de bani.“ 

 

Biden: „Fiul de târfă a fost concediat“

Procurorul-șef al Ucrainei are un mandat de 6 ani și poate fi numit și demis de președinte doar cu aviz parlamentar. Cu toate acestea, în cazul lui Shokin, Joe Biden s-a lăudat în fața audienței CFR că le-a dictat președintelui ucrainean, Petro Poroșenko, și fostului prim-ministru ucrainean, Arseny Yatsenyuk, pe la sfârșitul lunii martie 2016: „Vă spun, nu primiți miliardul de dolari dacă nu-l demiteţi pe Shokin imediat“. Observând uimirea audienţei, Biden a completat: „Ei bine, fiul de târfă a fost concediat!“.

 

„Dacă nu-l demiteţi, nu primiţi miliardul!“

Într-adevăr, amenințarea cu reținerea celei de-a treia tranșe a unui pachet de împrumut, atât de intens solicitat de fostul guvern pro-UE/SUA de la Kiev, a dus la demiterea grăbită a lui Viktor Shokin din funcţia de procuror general de către parlamentul ucrainean pe data de 29 martie 2016 – chiar în luna în care Biden a trimis ultimatumul. Poroșenko l-a revocat oficial pe Shokin în ziua de 3 aprilie 2016.

 

Procurorul general, omul cu miliardul de dolari 

Legăturile lui Shokin cu SUA şi UE erau în Ucraina un secret cunoscut de toată lumea. I se spunea – potrivit lui Tyler Durden, pseudonimul proprietarului blogului zerohedge.com, Daniel Ivandjiiski – „omul cu miliarde de dolari“. La Washington nu mai e o noutate că Administraţia Obama era într-o permanentă legătură cu președintele Poroșenko, vorbind despre ajutoarele externe și pachetele de împrumut, condiţionate de politica publică a conducerii de la Kiev.

 

Vicepreşedintele american ghidona politica de la Kiev

Biden a dezvăluit în memoriile sale că vorbea la telefon „cu Poroşenko sau cu Yatsenyuk aproape în fiecare săptămână“, încercând să ghidoneze deciziile majore ale Administrației Poroşenko după răsturnarea lui Viktor Ianukovici prin lovitura de stat din 2014, care a prefigurat criza din Ucraina.

După lovitura de stat, sprijinită, se pare, de SUA, Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte american, a fost cooptat în consiliul de administrație al Burisma Holdings, cel mai mare producător privat de gaze naturale din Ucraina, înregistrat în Cipru, un paradis fiscal european. 

 

Biden se laudă. Poate mai dezvăluie şi alte secrete ale „revoluţiilor democratice“

În altă ordine de idei, Biden a mai dezvăluit că cei de la Casa Albă, în frunte cu Obama, petreceau ore bune la telefon cu fostul președinte francez François Hollande şi cu fostul premier italian Matteo Renzi, pentru a nu se da deoparte de la sancțiunile impuse Rusiei. Biden are plăcerea de a se lăuda. Probabil că va mai divulga şi alte secrete despre „revoluțiile democratice“ din Ucraina, Siria sau nordul Africii.

El vorbeşte despre oligarhii lui Trump care se îmbrăţişează şi fac presiune asupra justiţiei americane, în condiţiile în care a recunoscut, recent, că a şantajat conducerea Ucrainei pentru a schimba procurorul general al republicii.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă