13.5 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

Schimbare de premier la Tel-Aviv. Cine va forma noul guvern

„Este clar că parlamentarul Yair Lapid are o şansă de a forma un guvern care să obţină încrederea Knessetului, chiar dacă sunt multe dificultăţi”, a declarat preşedintele Reuven Rivlin, conform site-ului Ynetnews.com.

Conform calculelor politice, Yair Lapid, liderul formaţiunii liberale Yesh Atid, ar avea susţinerea a 56 de membri ai Knessetului din totalul de 120.

Yair Lapid şi Naftali Bennett, liderul alianţei Yamina (dreapta), au purtat negocieri pentru formarea unei coaliţii guvernamentale şi a unui guvern pe care ar urma să îl conducă prin rotaţie.

Premierul în funcţie al Israelului, Benjamin Netanyahu, l-a înştiinţat în mod formal, marţi seară, pe preşedintele Reuven Rivlin că nu a reuşit formarea unei coaliţii guvernamentale majoritare. Benjamin Netanyahu susţine că Naftali Bennett, liderul alianţei Yamina (dreapta), este responsabil pentru eşec. „Din cauza refuzului lui Bennett de a promite că va forma un guvern doar cu partide de dreapta, ceea ce ar fi condus la crearea unei alianţe, premierul a returnat mandatul preşedintelui”, a comunicat Biroul lui Benjamin Netanyahu.

În schimb, Naftali Bennett afirmă că a încercat să formeze o coaliţie cu Benjamin Netanyahu, dar acesta ar fi refuzat. „Există două opţiuni: un nou scrutin sau formarea unui guvern de urgenţă cu susţinere largă, pentru a ne putea urni din impas”, a afirmat miercuri Naftali Bennett.

Nu este clar dacă Yair Lapid va putea obţine majoritatea necesară în Knesset.

Benjamin Netanyahu rămâne premierul Guvernului de tranziţie. Dacă partidele nu vor reuşi formarea unei coaliţii guvernamentale, Israelul ar putea organiza din nou alegeri anticipate.

Benjamin Netanyahu a generat controverse politice în Israel, în contextul în care este judecat pentru presupuse acte de corupţie. Partidul condus de Benjamin Netanyahu, Likud (dreapta), s-a clasat pe primul loc în cel mai recent scrutin legislativ din Israel, însă fără a avea majoritate parlamentară.

Ultima oră
Pe aceeași temă