14.3 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

Schimbare la vârful armatei ucrainene. Ce decizie a luat președintele Volodimir Zelenski

„Volodimir Zelenski nu are dubii asupra patriotismului lui Ruslan Khomchak, nici asupra loialităţii acestuia faţă de jurământul militar sau asupra abilităţilor sale profesionale. Dar preşedintele vrea să vadă sinergie între Ministerul Apărării şi Forţele Armate. Din nefericire, nu vedem această sinergie”, a declarat Serhiy Nikiforov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Ucrainei, citat de cotidianul Kyiv Post.

Preşedintele Volodimir Zelenski a semnat marţi un decret prin care a decis revocarea general-colonelului Ruslan Khomchak din funcţia de comandant al Forţelor Armate ucrainene şi înlocuirea sa cu general-maiorul Valeriy Zaluzhniy, care până acum a fost comandant al districtului militar nordic.

General-colonelul Ruslan Khomchak va fi numit prim-vicesecretar al Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare.

Demiterea lui Ruslan Khomchak din funcţia de comandant al Forţelor Armate intervine pe fondul disputelor acestuia cu ministrul Apărării, Andriy Taran. Tensiunile au afectat semnificativ procesul decizional în materie de apărare şi securitate.

Armata ucraineană este implicată, începând din 2014, în confruntări militare cu insurgenţi separatişti proruşi, în regiunile Doneţk şi Lugansk, situate în estul Ucrainei. Bilanţul conflictului militar este de aproximativ 14.000 de morţi.

Ultima oră
Pe aceeași temă