21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalSciziune între Bisericile Ortodoxe: Putin avertizează asupra "consecinţelor grave"

Sciziune între Bisericile Ortodoxe: Putin avertizează asupra “consecinţelor grave”

Preşedintele rus a declarat că Rusia va apăra cu fermitate drepturile şi interesele conaţionalilor din afara ţării în condiţiile tensiunii tot mai mari pe plan internaţional, relatează AFP şi TASS.

‘Aş dori să subliniez un lucru: politizarea unui domeniu atât de sensibil sfârşeşte întotdeauna cu cele mai grave consecinţe, în primul rând pentru cei care fac asta’, a declarat Putin în cadrul unui forum ce a reunit reprezentanţi ai diasporei ruse la Moscova.

Este prima oară când şeful statului rus se pronunţă în cazul acestei crize religioase apărute după ce Patriarhia Ecumenică şi-a anunţat decizia de a autoriza autocefalia Bisericii Ucrainei, iar Patriarhia Moscovei a rupt legăturile cu Patriarhia Ecumenică în urma acestei decizii.

Preşedintele Putin a denunţat ‘încercările de a rupe legăturile dintre Biserica Rusă şi credincioşii săi din străinătate’.

‘Datoria noastră comună – mai presus de toate în faţa oamenilor – este de a păstra unitatea spirituală şi istorică a ortodocşilor’, a subliniat preşedintele rus.

Patriarhia Constantinopolului a decis la jumătatea lunii octombrie să recunoască o Biserică Ortodoxă Independentă în Ucraina, punând astfel capăt celor 332 de ani de tutelă religioasă a Moscovei, decizie care pune problema viitorului milioanelor de credincioşi din această ţară, unde Biserica Rusă se bucură încă de o influenţă considerabilă.

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, a refuzat să recunoască această decizie, catalogând Patriarhia Constantinopolului drept ‘schismatică’.

Indignată, Biserica Rusă, care revendică numărul cel mai mare de credincioşi în lumea ortodoxă, a anunţat ruperea tuturor legăturilor sale cu Constantinopolul, cea mai veche patriarhie.

Biserica subordonată Patriarhiei Moscovei dispune în Ucraina de numărul cel mai mare de parohii (peste 12.000), dar Patriarhia Kievului are totuşi cel mai mare număr de credincioşi, potrivit sondajelor, citat de AFP.

‘Vom apăra cu fermitate drepturile şi interesele dumneavoastră, vom folosi toate mecanismele bilaterale şi internaţionale existente pentru aceasta, vom continua să ajutăm Fondul de sprijin şi de apărare a drepturile conaţionalilor care trăiesc în străinătate’, a declarat Vladimir Putin, adresându-se participanţilor la cel de-al VI-lea Congres al diasporei ruse, care şi-a deschis lucrările miercuri la Moscova, potrivit TASS.

Referitor la încălcarea drepturilor populaţiei rusofone, Putin a declarat că în ‘Ucraina se întâmpla aceasta (…); se întâmplă şi în ţările baltice şi într-o serie de alte state unde se rescrie istoria, se duce o luptă cu monumentele şi cu limba rusă’, denunţând manifestările de rusofobie şi alte forme de extremism agresiv.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă