16.7 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInternaționalSe îngroașă problema SUA-Ucraina. Un înalt demnitar de la Kiev își abandonează...

Se îngroașă problema SUA-Ucraina. Un înalt demnitar de la Kiev își abandonează funcția

Acesta nu a dat niciun motiv pentru abandonarea funcției, relatează AFP. 
”Confirm informaţiile cu privire la demisia mea”, a scris Oleksandr Daniliuk pe Facebook, adăugând că rămâne în post până când Zelenski îi aprobă demisia.

Preşedinţia ucraineană a confirmat că a primit scrisoarea de demisie a lui Daniliuk, numit în acest post în mai, adăugând că preşedintele ”o va analiza după ce se întoarce” din Statele Unite, unde participă la 74-a sesiune a Adunării Generale a ONU, continuă News.ro.

Aceasta este prima demisie la vârful statului ucrainean de la venirea la putere a lui Zelenski, ales detaşat preşedinte în aprilie.

Oleksandr Daniliuk nu a explicat motivele plecării sale, însă unii analişti sugerează că aceasta ar putea să aibă legătură cu reticenţele preşedintelui Zelenski de a-şi întrerupe legătura cu un oliharh controversat, Igor Kolomoiski, care încearcă să preia controlul asupra băncii sale, naţionalizată de urgenţă în 2016, când aproape că a dat faliment.

”Îmi imaginez că nu se simţea în largul său, în timp ce se vorbeşte despre o dominare tot mai mare a lui Kolomoiski asupra lui Zelenski şi de riscuri pe care-l reprezintă acest lucru cu privire la naţionalizarea Privatbank”, apreciază, într-o notă, economistul Timothy Ash, un bun cunoscător al Ucrainei.

Oleksandr Daniliuk, în vârstă de 44 de ani, este o personalitate respectată în rândul creditorilor occidentali ai Ucrainei.

El a fost ministru al Finanţelor al preşedintelui Petro Poroşenko până când a fost destituit, în 2018, înlăturat după ce l-a acuzat pe premierul de la acea vreme că voia să saboteze reformele economice.

Cele mai citite

Crește contrabanda cu țigări la granița de sud a României

Doar pe parcursul primelor trei luni din anul 2024, la granița de sud a României au fost capturate 12 milioane de țigarete de contrabandă....

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbușit. Șapte persoane sunt date dispărute

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbușit în mare în timpul unui exercițiu de antrenament, iar mai mulți membri ai echipajului aflați la bord...

Casper Ruud, campion la Barcelona, după o finală câștigată în fața lui Tsitsipas

Norvegianul Casper Ruud a câştigat turneul ATP 500 de la Barcelona, după ce l-a învins în finală pe grecul Stefanos Tsitsipas, în două seturi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă