15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalSe întorc luptătorii teroriști din ISIS? Răzbunarea kurzilor față de americani

Se întorc luptătorii teroriști din ISIS? Răzbunarea kurzilor față de americani

Informația a fost făcută publică de Marvan Qamishlo, o oficialitate din cadrul Forţelor Democrate Siriene (FDS), principala coaliţie a combatanţilor kurzi şi arabi care controlează vaste regiuni în nordul şi nord-estul Siriei, informează Reuters.

Deja slăbită de redesfăşurarea forţelor pe liniile frontului, paza taberei a avut şi mai mult de suferit duminică, atunci când obuzele armatei turce au căzut în apropierea perimetrului, determinând o parte din personalul rămas să părăsească în grabă zona, a declarat Qamishlo, mai scriu Știripesurse. “Paza este foarte slabă acum”, a menţionat el pentru Reuters, adăugând că în prezent în tabără se mai află doar 60 până la 70 de angajaţi ai personalului de securitate, comparativ cu nivelurile normale de minimum 700 de gardieni.

Tabăra adăposteşte circa 12.000 de persoane strămutate, inclusiv unele rude ale militanţilor SI, şi ideal ar fi ca numărul gardienilor să fie de 1.500, a adăugat Qamishlo, insistând: “Nu avem acest număr suficient”.

Avansul forţelor turce şi al aliaţilor lor sirieni au agravat îngrijorarea personalului de securitate din tabără, sporind temerile că tabăra ar putea fi încercuită, a spus Qamishlo. “Ce poate să facă un gardian? Nu fac parte din forţele speciale sau din FDS”, a insistat el.

Pe de altă parte, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO, cu sediul la Londra) a anunţat că bilanţul morţilor în rândul luptătorilor kurzi care încearcă să facă faţă ofensivei turce în nordul Siriei a crescut la 104. În schimb, FDS a anunţat că 45 dintre luptătorii săi au fost ucişi în lupte.

Autorităţile kurde au anunţat duminică evadarea a aproape 800 de străini, rude ale jihadiştilor din gruparea teroristă Stat Islamic, din tabăra de refugiaţi Ain Issa, din nordul Siriei, unde în apropiere au loc lupte între forţele kurde şi cele pro-Turcia, informează AFP.

Administraţia semiautonomă kurdă a informat în legătură cu fuga a 785 de rude ale jihadiştilor şi a dat asigurări că “tabăra Ain Issa nu dispune în prezent de gardieni”. Contactat de AFP, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO, cu sediul la Londra) a anunţat că paznicii au părăsit tabăra şi că “strămutaţii continuă să evadeze”.

Potrivit Reuters, într-o aparentă referire la rebelii sirieni sprijiniţi de Turcia, administraţia kurdă a transmis într-un comunicat că “mercenari” au atacat tabăra în care “elemente din Daesh” – acronimul în limba arabă pentru gruparea SI – au atacat paznicii şi au deschis porţile.

Circa 100 de persoane – femei având legătură cu Statul Islamic şi copii ai acestora – au evadat dintr-o tabără păzită de forţele de securitate sub comanda kurzilor sirieni în nordul Siriei, a anunţat duminică Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO, cu sediul la Londra), informează Reuters şi AFP.

Citând surse din tabăra de la Ain Issa, directorul OSDO, Rami Abdulrahman, a declarat că în interiorul taberei este o stare de anarhie. Potrivit OSDO, evadaţii ar fi cetăţeni străini, însă organizaţia nu a fost în măsură să precizeze naţionalităţile acestora.

Administraţia sub control kurd din nordul Siriei anunţase anterior că unele rude ale luptătorilor grupării teroriste Stat Islamic au reuşit să iasă din tabără după ce aceasta a fost bombardată de armata turcă şi aliaţii săi sirieni. Un reprezentant al Forţelor Democrate Siriene, (FDS), principala coaliţie a combatanţilor kurzi şi arabi care controlează vaste regiuni în nordul şi nord-estul Siriei, a declarat că nu au detalii despre situaţia de la respectiva tabără.

“Peste o sută de persoane, femei şi copii”, au fugit din tabăra din Ain Issa, a declarat pentru AFP sub acoperirea anonimatului un reprezentant al taberei.
“Asaltul militar brutal condus de Turcia şi mercenarii săi se desfăşoară în apropierea taberei din Ain Issa, unde se află mii (de membri) de familii ale SI. Unii au reuşit să evadeze după ce bombardamentele au vizat tabăra”, a anunţat la rândul său, într-un comunicat, administraţia autonomă kurdă.

Adresându-se ONU, dar şi coaliţiei internaţionale împotriva SI, condusă de Washington, autorităţile kurde au cerut “o intervenţie rapidă pentru a împiedica o catastrofă ale cărei consecinţe nu se vor limita doar la Siria”.

AFP aminteşte că circa 12.000 de combatanţi din Stat Islamic, sirieni, irakieni, dar şi între 2.500 şi 3.000 de străini originari din 54 de ţări, sunt deţinuţi în închisorile kurde, potrivit statisticilor oficiale furnizate de kurzi. Totodată, în taberele de persoane strămutate se află circa 12.000 străini, 8.000 de copii şi 4.000 de femei.

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă