25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalSecretul negocierilor SUA-UE: Cartonașe colorate pentru Trump

Secretul negocierilor SUA-UE: Cartonașe colorate pentru Trump

După cum prezenta lucrurile și România Liberă, și Donald Trump și Jean-Claude Juncker nu erau optimiști cu privire la întâlnirea pe care urmau să o aibă miercurea trecută.  Cu toate acestea, mapamondul a fost surprins de atmosfera prietenoasă de la conferința de presă comună, în care cei doi au anunțat că negocierile dintre cele două puteri au avut rezultat: un acord pentru o serie mai dificilă de negocieri. Odată cu aceasta, însă, a fost stabilit și un „armistițiu” comercial – nici UE, nici SUA nu vor impune taxe vamale noi în perioada următoare. În ce măsură a fost evitat un război economic între cei doi vechi aliați, rămâne de văzut, dar putem spune, măcar, că tensiunile nu vor escalada în perioada următoare.

Într-un articol din „The Wall Street Journal”, un oficial european prezent la întrevederea bilaterală de la Casa Albă a dezvăluit câte ceva din culisele înțelegerii la care au ajuns cei doi lideri. Se pare că Juncker nu se simțea pregătit înainte de aterizarea la Washington, dar a dat peste un alt Trump față de ce s-a văzut în timpul controversatului său turneu european. De parte de a fi belicos și dur în exprimare, președintele american s-a dovedit a fi „afabil” și pus pe treabă. Mai mult, susține demnitarul, Trump părea „bine informat” cu privire la dosarul de negociere și dispus să facă eforturi pentru a ajunge la o înțelegere cu Europa.

Juncker i-ar fi argumentat lui Trump că ambele părți trebuie să ajungă la o înțelegere, de urgență, pentru ca ele să nu-și facă rău degeaba: „Dacă vrei să fii stupid, pot să fiu și eu stupid”, i-ar fi zis președintele Comisiei Europene lui Trump.

Delegația europeană, susține oficialul citat de „The Wall Street Journal”, s-ar fi pregătit special pentru Trump. „Știam că nu va fi un seminar academic. Totul trebuia să fie simplu”. Astfel, echipa lui Juncker a pregătit cartonașe colorate, cu informații simplificate și maximum trei cifre pentru fiecare subiect disputat de Statele Unite și SUA (industria auto, gaz natural, dispozitive medicale, etc.).

În plus, ambele părți s-au abținut să aducă în discuție subiecte care ar fi pus punct negocierilor, precum deschiderea pieței agrare europene pentru companii americane (Franța se opune) și licitații publice americane în care să participe și firme europene (Trump se opune).

Rezultatul acestor negocieri, care ar fi durat în jur de trei ore: o conferință de presă comună în care Trump a anunțat că europenii vor cumpăra soia și gaz natural lichefiat (odată ce se va ajunge la un acord cu privire la tarife și licențe) din Statele Unite, iar America nu va taxa industria auto din Uniunea Europeană. Pe scurt, disputa comercială dintre SUA și UE se amână, cel puțin pentru moment.

Cele mai citite

Statul Qatar va avea investiții în România de 15 miliarde de euro, anunță premierul Ciolacu

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, are ca principal obiectiv "dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții...

AUR l-a reclamat pe Cîrstoiu la Direcția Antifraudă Fiscală

Președintele filialei AUR București, Mihai Enache, anunță că l-a reclamat la Direcția Generală Antifraudă Fiscală pe medicul Cătălin Cîrstoiu, candidat la Primăria Capitalei. "Mihai Enache,...

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...
Ultima oră
Pe aceeași temă