7.8 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăInternaționalȘeful CIA, despre implicarea Rusiei în alegeri: „Vor continua să încerce”

Șeful CIA, despre implicarea Rusiei în alegeri: „Vor continua să încerce”

Mike Pompeo a declarat pentru BBC că încercările ruşilor de a iniţia acţiuni subversive în Europa şi SUA nu s-au diminuat, potrivit news.ro.

De asemenea, el a adăugat că în „câteva luni” Coreea de Nord ar putea avea capacitatea să atace SUA cu rachete nucleare.

Serviciile secrete americane susţin că Rusia s-a implicat în alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA.

Pompeo a calificat drept “aiureli” afirmaţiile conform cărora Trump nu este capabil să îşi exercite atribuţiile ca preşedinte.

„Suntem cel mai bun serviciu de spionaj din lume. Vom face tot ce putem pentru a afla secrete pentru poporul american. Vreau să ne revenim” a spus Pompeo.

Deşi au existat cooperări contra teroriştilor (CIA-ul a contribuit la oprirea unui atentat în St. Petersburg în 2017), Pompeo vede în continuare în Rusia un adversar, fiind îngrijorat, la fel ca multe ţări europene, de încercările subversive: „Nu am observat să se diminueze acţiunile lor”.

Întrebat dacă aceste îngrijorări sunt valabile şi pentru viitoarele alegeri de la jumătate de mandat de anul acesta, Pompeo a spus: „Bineînţeles. Sunt convins că vor continua să încerce acest mişcări, dar am încredere că America va putea avea alegeri corecte şi libere şi că vom contracara acţiunile lor astfel încât să nu aibă un efect semnificativ”.

Viziunea lui Trump în ceea ce priveşte implicarea Rusiei este în contrast puternic cu concluziile la care ajung serviciile secrete americane. Întrebat cum vede această situaţie, Pompeo a spus: „Tot ce fac e să spun adevărul. Aproape în fiecare zi îi livrez preşedintelui cele mai importante informaţii pe care le avem de la CIA.”

Pompeo nu crede în portretul lui Trump din cartea Fire and Fury care a stârnit controverse. „E absurd. Nu am citit cartea şi nici nu am de gând”, a spus el. „Afirmaţia că preşedintele nu este la curent cu aceste aspecte importante este periculoasă şi falsă şi mă întristează că cineva a putut să scrie asemenea aiureli”, a adăugat şeful CIA.

Programul nuclear al Coreei de Nord e un subiect important pentru CIA. „Credem că va avea puterea să lanseze rachete nucleare spre SUA în câteva luni”, spune Pompeo. „Noi trebuie să furnizăm preşedintelui informaţii importante care îi vor oferi mai multe opţiuni pentru a micşora acest risc”, a susţinut el. Pompeo a spus că atât preşedintele cât şi CIA, sunt conştiente că un conflict militar ar duce la distrugeri masive şi la pierderi de vieţi.

Întrebat dacă liderul nord-coreean Kim Jong-un ar putea fi îndepărtat de la putere, Pompeo a răspuns: „Orice este posibil”, fără să ofere mai multe detalii.

Anul acesta, în noiembrie, vor avea loc alegeri pentru toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor şi pentru 33 din cele 100 de locuri din Senat.

Cele mai citite

Astrele conspiră pentru rămânerea lui Nicușor Dan / Șansa plutește-n aer, dar lipsește un Dudu Georgescu

Se pare că toate astrele conspiră pentru rămânerea lui Nicușor Dan în fotoliul de primar general. Altfel nu se explică bătălia oarbă pentru căutarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă