Şeful diplomaţiei ruse acuză Londra că deformează concluziile anchetei OIAC în cazul Skripal

Şeful diplomaţiei ruse acuză Londra că deformează concluziile anchetei OIAC în cazul Skripal

Iulian Budușan 0 comentarii

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a acuzat vineri Londra că 'deformează' concluziile anchetei efectuate de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) cu privire la cazul Skripal, folosindu-se de acestea pentru a incrimina Rusia, informează AFP.

'Politicieni precum Boris Johnson încearcă din nou să deformeze realitatea, afirmând că aceste concluzii ale OIAC înseamnă validarea tuturor tezelor fără excepţie ale Marii Britanii', a declarat Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă. 'Este vorba de un nou exces al acestui politician, ne-am obişnuit deja cu aceasta', a continuat Lavrov.

Potrivit ministrului de externe rus, 'OIAC nu a făcut decât să confirme compoziţia substanţei chimice' folosite împotriva lui Serghei Skripal şi a fiicei sale, nu şi originea acesteia.

OIAC a anunţat joi că analizele laboratoarelor 'confirmă descoperirile făcute de Marea Britanie în ceea ce priveşte identitatea agentului chimic neurotoxic folosit la Salisbury' pentru a-l otrăvi pe fostul agent dublu Serghei Skripal şi pe fiica lui.

Substanţa chimică este 'de mare puritate', a precizat organizaţia, însă fără a stabili responsabilităţile în acest dosar în care Londra acuză Moscova, care îşi clamează nevinovăţia.

În baza acestor concluzii, ministrul britanic al afacerilor externe Boris Johnson a afirmat joi că 'nu poate exista vreo îndoială cu privire la ceea ce a fost folosit şi nu există altă explicaţie în ceea ce priveşte responsabilitatea' pentru acest atac care a avut loc la 4 martie în Marea Britanie. 'Doar Rusia are mijloacele, mobilul şi experienţa în materie', a dat el asigurări.

La rândul său, Rusia a anunţat că 'nu va da crezare' niciunei concluzii în cazul Skripal atâta vreme cât 'experţii săi nu vor obţine acces la eşantioanele analizelor menţionate în expertiza OIAC'.

Comentarii

loading...