Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Mateusz Morawiecki  (Foto: Wrocław - Wyborcza)

Mateusz Morawiecki (Foto: Wrocław - Wyborcza)

Șeful guvernului de la Varșovia vrea să scoată Polonia de sub influența companiilor străine

Mateusz Morawiecki, un fost bancher devenit șef al guvernului de la Varșovia, vrea să scoată Polonia de sub influența companiilor străine, menționează un articol publicat de Bloomberg.

Mihai Diac 0 comentarii

Noul premier Morawiecki este susținut de partidul de gu­ver­nământ, Lege şi Justiţie (PiS), de orientare conservatoare. Potrivit acestuia, Polo­nia trebuie să-și modifice strategia de dezvoltare, considerată prea de­pen­dentă de investiţii străine.

Noul premier de la Varșovia include, în viziunea lui economică, și conceptul de „ţări de­ţinute de străini“, preluat dintr-o carte semnată de Thomas Piketty, Filip Novokmet şi Gabriel Zucman.

"Este o imagine realistă a ceea ce s-a întâmplat în ultimii 25 de ani. Ne-am vândut mai toată economia“, menționează, critic, Mateusz Morawiecki.

Drept urmare, intențiile noului premier sunt suspendarea procesului de priva­ti­za­­re, alegerea de împrumuturi interne în locul celor ex­terne, susținerea marilor companii de stat și combaterea evaziunii fiscale.

Contrar previziunilor economiştilor liberali, economia poloneză evoluează bine sub conducerea PiS. Jakub Borowski, economistul şef al societății Credit Agricole din Varşovia, confirmă că politicile sociale - cheie ale PiS au impulsionat cererea şi au diminuat sărăcia şi inegalitățile.

Totuși, obiectivul guvernului de a transforma Polonia într-un "tigru economic" similar celor din Asia, bazat pe investiţii interne, are nevoie să crească rata economisirii.

Dar în Polonia, măsurile sociale trag această rată a economisirii în jos, spun analiștii economici.

Comentarii

loading...