13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInternaționalȘeful guvernului de la Varșovia vrea să scoată Polonia de sub influența...

Șeful guvernului de la Varșovia vrea să scoată Polonia de sub influența companiilor străine

Noul premier Morawiecki este susținut de partidul de gu­ver­nământ, Lege şi Justiţie (PiS), de orientare conservatoare. Potrivit acestuia, Polo­nia trebuie să-și modifice strategia de dezvoltare, considerată prea de­pen­dentă de investiţii străine.

Noul premier de la Varșovia include, în viziunea lui economică, și conceptul de „ţări de­ţinute de străini“, preluat dintr-o carte semnată de Thomas Piketty, Filip Novokmet şi Gabriel Zucman.

“Este o imagine realistă a ceea ce s-a întâmplat în ultimii 25 de ani. Ne-am vândut mai toată economia“, menționează, critic, Mateusz Morawiecki.

Drept urmare, intențiile noului premier sunt suspendarea procesului de priva­ti­za­­re, alegerea de împrumuturi interne în locul celor ex­terne, susținerea marilor companii de stat și combaterea evaziunii fiscale.

Contrar previziunilor economiştilor liberali, economia poloneză evoluează bine sub conducerea PiS. Jakub Borowski, economistul şef al societății Credit Agricole din Varşovia, confirmă că politicile sociale – cheie ale PiS au impulsionat cererea şi au diminuat sărăcia şi inegalitățile.

Totuși, obiectivul guvernului de a transforma Polonia într-un “tigru economic” similar celor din Asia, bazat pe investiţii interne, are nevoie să crească rata economisirii.

Dar în Polonia, măsurile sociale trag această rată a economisirii în jos, spun analiștii economici.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...
Ultima oră
Pe aceeași temă