4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalȘeful Trezoreriei, optimist în ceea ce privește creșterea economică a SUA

Șeful Trezoreriei, optimist în ceea ce privește creșterea economică a SUA

Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, şi-a exprimat convingerea că ritmul rapid de creştere a economiei SUA înregistrat în trimestrul doi din 2018 va persista în următorii ani, transmit DPA şi Reuters.

“Nu cred că că este un fenomen care să ţină un an sau doi. Cu siguranţă suntem într-o perioadă de patru-cinci ani de creştere susţinută, de cel puţin 3%”, a afirmat duminică Mnuchin într-un interviu acordat Fox News.

Declaraţia sa vine după ce vineri autorităţile de la Washington au anunţat că economia americană a înregistrat în trimestrul doi din 2018 cel mai rapid ritm de creştere din ultimii aproape patru ani, pe fondul majorării cheltuielilor de consum şi al accelerării livrărilor de boabe de soia către China înaintea intrării în vigoare a tarifelor vamale.

În prima săptămână din iulie, SUA şi China, primele două mari economii ale lumii, au introdus reciproc tarife vamale pentru importuri în valoare de 34 miliarde dolari, Beijingul acuzând Washingtonul că a declanşat cel mai mare război comercial din istorie.

Potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, PIB-ul SUA a crescut în ritm anual cu 4,1% în trimestrul doi din 2018, faţă de un avans de 2,2% în precedentele trei luni şi în linie cu estimările analiştilor. Este cea mai solidă performanţă din trimestrul trei din 2014 şi până în prezent.

Dar economiştii avertizează că ritmul de creştere ar putea încetini deoarece livrările de soia vor scădea probabil în următoarele trimestre iar măsurile de relaxare fiscală îşi reduc efectele în 2019. De asemenea, avansul înregistrat în trimestrul doi din 2018 nu reflectă potenţialele pagube provocate de războiul comercial cu UE, Canada, Mexico şi China, susţin economiştii.

În pofida acestor dubii, Mnuchin şi-a exprimat încrederea că agenda preşedintelui Trump, inclusiv reformelor în domeniul taxelor, comerţului şi reglementărilor, vor continua să stimuleze expansiunea economiei americane.

“Suntem extrem de concentraţi pe creşterea economică susţinută pe termen lung, pe care o vom realiza datorită planurilor noastre”, a spus secretarul american al Trezoreriei.

În primul semestru din 2018, economia americană a crescut cu 3,1%, astfel încât obiectivul administraţiei Trump de a înregistra un avans anual de 3% poate fi realizat.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă