3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalSeism electoral pentru Erdogan și partidul său AKP

Seism electoral pentru Erdogan și partidul său AKP

Recep Tayyip Erdogan a transformat alegerile locale în Turcia în referendum asupra leadershipului său personal, însă presiunea sa asupra țării prin măsuri autoritare a fost contestată prin resurgența opoziției la acest vot. Potrivit rezultatelor parțiale (99% din voturi), opoziția a câștigat capitala turcă, dar și alte mari orașe din țară. Dacă AKP conservă majoritatea sufragiilor la scară națională, pierderea controlului în șapte din cele 12 principale orașe ale Turciei, fără a socoti Istanbul – plămânul economic și financiar al țării – reprezintă o serioasă înfrângere pentru președintele islamo-conservator. Agenția de presă Anadolu a precizat că la Ankara, candidatul opoziției, Mansur Yavas l-a învins pe candidatul AKP, Mehmet Ozhaseki, cu 50,9% din voturi contra 47%. La Istanbul, cel mai mare oraș turc, unde Erdogan a fost primar, bătălia electorală a fost extrem de strânsă, cu răsturnări de situații. În final, președintele Înaltului comitet electoral (YSK) al Turciei a anunțat luni că rezultatele parțiale îl plasea-
ză în frunte pe Ekrem Imamoglu, candidatul blocului opoziției constituit din CHP (social-democrat) și Îyi (dreapta). Aceste două mari orașe erau de un sfert de secol fiefurile impenetrabile ale AKP.

Semn că partidul la putere nu va lăsa din mână cele două principale orașe ale Turciei, AKP a anunțat în noaptea de duminică spre luni că va depune recurs pentru reanalizarea validității a zeci de mii de buletine considerate nule. Dar în starea actuală a lucrurilor, rezultatele anunțate vor cauza dureri de cap președintelui turc în sânul partidului său, alimentând zvonurile privind o separare în cadrul AKP. Potrivit presei turcești, întrebarea este cum va reacționa Erdogan? Omul care domină politica turcă din 2003 nu este obișnuit să fie înfrânt. El nu poate accepta nici o critică sub orice formă ar fi și în pofida afirmațiilor sale, marea lovitură primită de AKP, în ansamblul țării, echivalează cu o admonestare fără precedent. Erdogan, ca de obicei, a condus singur campania AKP și abandonând orice pretenție de imparțialitate a exploatat funcția sa de președinte și a organizat adunări aproape zilnice timp de două luni înainte de vot. El a declarat că o victorie a AKP este „o problemă de supraviețuire națională“ și a impus un discurs dur față de puterile „ostile“ și de opozanții săi, toți acuzați că au legături cu „teroriștii“.

 

Posibile reacții dure

Rezultatul scrutinului municipal reprezintă cel mai mare șoc politic în Turcia după eșecul tentativei de lovitură de stat din 2016. Atunci, Erdogan a reacționat imediat ordonând arestări masive și acuzând conspiratori străini. Apoi a folosit lovitura ca pretext pentru lansarea de epurări la nivel național fără discriminare pentru a-și întări puterea. Analiștii estimează și de această dată posibile reacții similare, deși poate nu de aceeași amploare. Ca și în trecut, AKP va lansa urmăriri judiciare contra opozanților câștigători cu ajutorul unei puteri judiciare suple, căutând să-i descalifice înainte de a-și prelua funcțiile sau să conteste procedurile electorale locale.

După ce a obținut vaste puteri executive prin referendumul organizat anul trecut, Erdogan și-a extins dominația asupra instituțiilor turce, inclusiv guvern, armată și tribunale. Dreptul jurnaliștilor de a ancheta a fost redus, deși în majoritate anchetele erau asupra corupției. Și orice va fi, Erdogan va ține strâns avantajele puterii pe care o deține. În acest context, este remarcabilă performanța partidului principal de opoziție, Partidul republican al poporului (CHP) în victoria de la Ankara și în alte orașe. Succesele CHP vor stimula toate formațiunile de opoziție și vor duce la renașterea speranței că democrația în Turcia poate învinge.

Scrutinul a avut loc într-o perioadă în care recesiunea economică atinge portofelele electorilor. După brusca depreciere a lirei turcești (-30%) în vara trecută, creșterea a intrat în picaj, producția industrială a scăzut și șomajul este în creștere (13,5%) iar inflația a atins 19% în martie. Firesc, electoratul a dat AKP un avertisment. 

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă