5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalSenatorii republicani se alătură în blocarea certificării lui Biden

Senatorii republicani se alătură în blocarea certificării lui Biden

 

Sâmbătă, șapte senatori republicani, inclusiv Ted Cruz din Texas, Ron Johnson din Wisconsin și James Lankford din Oklahoma, precum și patru senatori aleși, au declarat într-o declarație comună că vor obiecta la procesul de numărare și certificare a Colegiului Electoral în Congres.

Citând rapoarte despre frauda electorală pe scară largă, senatorii au spus că vor cere o comisie electorală „pentru a efectua un audit de urgență de 10 zile în statele disputate”.

Josh Hawley, senatorul republican din Missouri, a declarat săptămâna trecută că va obiecta la procesul de certificare a Colegiului Electoral, într-o declarație care a stârnit indignarea multor colegi republicani.

Alegătorii s-au adunat luna trecută în capitalele de stat și în districtul Columbia pentru a-l selecta oficial pe Biden ca președinte ales al SUA, iar buletinele de vot vor fi numărate și certificate de ambele camere ale Congresului miercuri. Biden a primit cu peste 7 milioane mai multe voturi decât Donald Trump pe 3 noiembrie și 306 voturi electorale față de cele 232 ale lui Trump.

Dar Trump și aliații săi au susținut în repetate rânduri că alegerile au fost trucate.

“Frauda electorală a reprezentat o provocare persistentă în alegerile noastre, deși amploarea și sfera sa sunt contestate”, au declarat senatorii în declarația lor de sâmbătă. „Prin orice măsură, acuzațiile de fraudă și nereguli în alegerile din 2020 depășesc orice în viața noastră”.

Declarația senatorilor a venit la câteva ore după ce un judecător federal a respins un proces intentat împotriva lui Mike Pence de către membrul Republican Louie Gohmert, menit să anuleze rezultatul alegerilor.

Prin opunerea la procesul de certificare, senatorii se rup de Mitch McConnell, republicanul de vârf al Senatului, care luna trecută l-a felicitat pe Biden pentru victoria sa.

Câțiva alți republicani s-au distanțat de eforturile colegilor lor de a răsturna rezultatele alegerilor și i-au acuzat pe parlamentari că sunt orbiți de loialitatea față de președinte pentru a-și favoriza susținătorii înaintea propriilor posibile oferte prezidențiale în 2024 și nu numai.

Ben Sasse, un senator republican din Nebraska, a publicat săptămâna trecută o scrisoare deschisă dură, spunând: „Președintele și aliații săi se joacă cu focul”.

Sasse a comparat colegii care se opun procesului de certificare cu „piromani”, adăugând: „Să fim clari ce se întâmplă aici: avem o grămadă de politicieni ambițioși care cred că există o modalitate rapidă de a intra în baza populistă a președintelui fără a face nimic real, doar daune pe termen lung. ”

În timp ce noii membri ai Congresului vor depune jurământul duminică, rămâne neclar dacă republicanii vor continua să controleze Senatul. Bilanțul puterilor din camera superioară va fi determinat de două curse electorale care se vor desfășura marți în Georgia, unde republicanii în exercițiu David Perdue și Kelly Loeffler se confruntă cu provocatorii democrați Jon Ossoff și Raphael Warnock.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă