Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Senatul american susține NATO, în ciuda criticilor lui Trump

Senatul american susține NATO, în ciuda criticilor lui Trump

Senatul american a adoptat marți o rezoluție cu caracter nonlegislativ în care se reafirmă sprijinul pentru Alianța Nord-Atlantică și li se cere negociatorilor prezenți la summit-ul Alianței ce are loc zilele acestea la Bruxelles să confirme angajmentul american pentru NATO.

Mihai Cernea 0 comentarii

Dacă Donald Trump și-a reiterat de nenumărate ori în ultimele zile criticile cu privire la cheltuielile bugetare de apărare ale aliaților săi din NATO, nu toată scena politică americană îi ține isonul președintelui SUA.

Camera superioară a Congresului american, Senatul, a trecut marți o rezoluție care subliniază sprijinul legislativului pentru Alianță și care le cere diplomaților prezenți la summit să reafirme angajamentul american pentru NATO. Rezoluția a fost votată de aproape toți senatorii, cu doar două voturi împotrivă, republicanii Rand Paul (Kentucky) și Mike Lee (Utah), și nu mai puțin de 97 de voturi pentru, informează The Hill.

Senatorul democrat Jack Reed (Rhode Island) a propus masura cu caracter nonlegislativ, spunând că suportul Statelor Unite pentru NATO este „de fier”.

Rezoluția poate fi văzut ca o critică la adresa lui Donald Trump, care a afirmat constant că NATO este o alianță mult mai utilă pentru statele europene decât pentru America și care a evitat multă vreme să-și afirme angajamentul pentru Alianță (până la conferința de presă comună cu președintele României ce a avut loc la Washington în luna iunie a anului trecut). Principalele obiecții ale lui Trump sunt de ordin bugetar, acesta cerându-le aliaților să respecte angajamentul de a dedica 2% din bugetul național către cheltuieli de apărare. Membri NATO au fost de acord să atingă această țintă până în 2024, dar Trump sugerează că acești 2% ar trebui să fie utilizați pentru NATO și nu pentru nevoile de apărare naționale. România va atinge această țintă chiar anul acesta, cu mult înainte de termenul limită din 2024.

Comentarii

loading...