17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalSerbia se străduiește să echilibreze legăturile cu China și SUA

Serbia se străduiește să echilibreze legăturile cu China și SUA

Financial Times: ,, În martie, în timp ce Europa era în febra răspândirii pandemiei, președintele sârb, Alexander Vucic  săruta steagul chinez și ridica în slăvi acțiunea Chinei pentru combaterea epidemiei de coronavirus. Șase luni mai târziu, s-a întâlnit cu Donald Trump la Casa Albă – și a sprijinit ideea de a numi un lac după numele președintelui american.”

 Decizia a venit după ce a fost vizitat de o delegație SUA formată din 6 oficiali federali americani, printre care și președintele diplomaților din Balcani, Richard Grenell, primul de altfel care a sugerat că lacul ar trebui numit după Trump.
,,Serbia a deschis ușile Washington-ului, care au fost închise în ultimele 30 de ani”, a declarat pentru Fiancial Times, în Belgrad, președintele sârb – Alexander Vucic.

Amploarea diplomației SUA este fără precedent în Serbia : în timp ce președintele Chinei Xi Jinping vizitează Serbia cel puțin o dată pe an, ultima dată când un președinte al SUA a vizitat Belgradul a fost pentru înmormântarea iugoslavului Josip Broz Tito, în 1980.

Serbia este unul dintre principalele hub-uri (centre de legătură) care reunește Cureaua Beijing-ului și Drumul Inițiativei, coridorul controversat al lui Xi Jinping  creat pentru a facilita transportul mărfurilor sale către piețele europene.
,, Țara muntoasă, de 7 milioane de locuitori, este la intersecția dintre portul  Piraeus din Grecia deținut în mare parte de China, și porturile din Germania și Olanda. ” Scrie Financial Times.

Serbia este atractivă pentru Beijing datorită economiei sale cele mai mari din Balcani, și este văzută ca având cea mai bună șansă din regiune pentru a adera la UE, în ciuda problemelor cu statul de drept și libertatea de exprimare.
În urma parteneriatului strategic dintre Belgrad și Beijing din 2009, Serbia a primit atât de multe investiții încât au existat voci importante care au avertizat că țara riscă să devină ,, un stat client al Chinei.”

Aceste investiții includ: o mină de cupru în partea de est a orașului Bor și un combinat siderurgic în centrul orașului Smedervo.

Belgrade are un proiect de ,,orașe sigure” cu Huawei, ultima urmează să furnizeze 1000 de camere de recunoaștere facială, rachete și drone armate produse în China – modelul FK-3.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă