Serghei Lavrov, nemulțumit de expansiunea NATO și de politica Occidentului în Balcani

Serghei Lavrov, nemulțumit de expansiunea NATO și de politica Occidentului în Balcani

Occidentul creează tensiuni în Balcani, în pofida poziţiei pacifiste a Rusiei, spune ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, înaintea unei vizite în Serbia, informează AFP.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

Într-un interviu la agenţia sârbă de ştiri Beta, Lavrov a criticat Occidentul pentru că obligă statele din Balcani să aleagă între Occident şi Rusia, potrivit news.ro.

El susţine că Uniunea Europeană încearcă să oblige fiecare viitor stat membru "să îşi pună în armonie politicile externe şi de apărare” cu cele ale blocului european, iar aceasta ar fi cauza "tensiunilor ridicate din Europa”.

Serbia doreşte să devină membră a Uniunii Europene iar Rusia îi susţine pe sârbi în nerecunoaşterea Kosovo ca stat independent. "Nu are rost să vorbim acum despre rolul Kosovo în cadrul ONU”, a spus Lavrov.

El a adăugat că Rezoluţia 1244, adoptată în 1999 de Consiliul de Securitate al ONU pentru a încheia conflictul dintre forţele sârbe şi grupările paramilitare pro-independenţă din Kosovo, "rămâne în vigoare şi recunoaşte Kosovo ca fiind o regiune autonomă care face parte din Serbia”.

Normalizarea legăturilor cu Kosovo şi punerea în armonie a diplomaţiei cu cea a UE sunt printre criteriile esenţiale pentru aderarea Serbiei.

"De-a lungul istoriei ţărilor balcanice, Rusia a încercat întotdeauna să evite confruntările şi a ajutat oamenii din aceste regiuni să îşi apere interesele, precum şi rădăcinile lor spirituale şi religioase”, a spus Lavrov.

El a criticat "politicile de încercuire a Rusiei cu o infrastructură militară” a NATO şi a spus că "nu ar trebui ca ţările să îşi îmbunătăţească propria securitate cu preţul securităţii altora”. "Lărgirea NATO este o greşeală. Nicio acţiune a NATO din prezent nu îmbunătăţeşte securitatea nimănui”, a adăugat Lavrov.

Comentarii

loading...