12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalSerghei Lavrov: Rusia nu crede că SUA vor pleca din Siria

Serghei Lavrov: Rusia nu crede că SUA vor pleca din Siria

Într-o întâlnire cu presa la Beijing, ministrul Lavrov a afirmat că speră să-şi facă o idee mai clară despre modul în care ar urma să decurgă cooperarea în ceea ce priveşte soluţionarea problemei siriene în cursul contactelor cu omologi din Franţa.

O serie de ţări au pornit pe calea destrămării Siriei, în special, SUA, care – în pofida declaraţiilor lor de a părăsi teritoriul sirian – nu au de gând să o facă, a insistat Serghei Lavrov la Beijing, unde a participat luni la o reuniune a miniştrilor de externe din ţările membre ale Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai ( Rusia, China, Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan şi Kârgâzstan), potrivit RIA Novosti.

”În pofida declaraţiilor făcute de preşedintele (Donald) Trump, în realitate SUA se instalează activ pe malul estic al Eufratului şi nu intenţionează să plece de acolo”, a susţinut ministrul rus, adăugând că americanii ”formează aici autorităţi locale, fiind încurajaţi intens de preşedintele Franţei, care a declarat recent că această coaliţie condusă de SUA trebuie să rămână până când în Siria va fi creată o ordine care să convină ţărilor occidentale”, conform media ruse citate.

Redresarea economică a Siriei va lua timp, iar acest lucru va necesita respect pentru suveranitatea acestei ţări, a mai spus şeful diplomaţiei ruse.

În acest context, Lavrov a subliniat că Moscova este preocupată şi de poziţia Occidentului, care a sugerat recent că nu va acorda niciun fel asistenţă zonelor aflate sub controlul Damascului. În acest context, publicaţia Vzgliad menţionează că Washingtonul s-a pronunţat împotriva oricărei asistenţe destinate refacerii zonelor controlate de regimul de la Damasc în Siria.

Cât priveşte reuniunea miniştrilor de externe din G7 (Grupul celor şapte ţări puternic industrializate) de la Toronto pentru a condamna Rusia, ministrul Lavrov a spus că aceasta a avut evident o ”logică rusofobă”.

Reuniţi duminică şi luni la Toronto, şefii diplomaţiilor din G7 au cerut Moscovei să participe activ la reglementarea situaţiei din Siria. Aceştia au condamnat totodată ”comportamentul răuvoitor” al Rusiei în relaţiile internaţionale.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă