13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalSerghei Lavrov: Rusia nu se bucură de ieşirea Marii Britanii din UE

Serghei Lavrov: Rusia nu se bucură de ieşirea Marii Britanii din UE

Rusia este pregătită să coopereze atât cu Londra, cât şi cu Bruxellesul, indiferent de cum se va finaliza procesul de separare, a afirmat Lavrov în conferinţa de presă anuală susţinută miercuri la Moscova, potrivit TASS.

”Am spus întotdeauna, cu mult înainte ca ideea privind Brexitul să prindă contur, că este în interesul nostru o Uniune Europeană puternică, unită şi, cel mai important, independentă”, a afirmat ministrul rus, subliniind că UE este cel mai important partener comercial al Federaţiei Ruse.

Moscova doreşte restabilirea relaţiilor cu SUA şi UE, dar va contracara orice fel de agresiune, a spus ministrul rus de externe. ”Evident, vom continua să răspundem în mod adecvat la activităţile militare sporite ale NATO şi la apropierea infrastructurii militare a Alianţei de frontierele ruse”, a subliniat el.

Rusia insistă asupra faptului să nu se intervină în afacerile interne ale altor ţări, a afirmat în acelaşi timp şeful diplomaţiei de la Moscova, denunţând ingerinţa SUA în afacerile interne ale Venezuelei.

Adunarea Naţională a Venezuelei, controlată de opoziţie, a adoptat marţi, cu sprijinul Statelor Unite, o declaraţie în care preşedintele Nicolas Maduro a fost declarat ”uzurpator” de putere, notează RIA Novosti.

Este regretabil faptul că deja sunt voci care se pronunţă pentru eventuale sancţiuni împotriva Rusiei din cauza situaţiei legate de reţinerea lui Paul Whelan (fost puşcaş marin având cetăţenia SUA, Canadei, Marii Britanii şi Irlandei) la Moscova pentru acuzaţii de spionaj, a spus Lavrov, negând că acesta a fost arestat în ideea de a-l oferi la schimb, aşa cum se speculează în presă.

Referindu-se la Macedonia, şeful diplomaţiei ruse a spus că Moscova nu se opune noului nume al Macedoniei, Republica Macedonia de Nord, dar pune la îndoială legitimitatea acestui proces, marcat de dorinţa SUA de a atrage toate ţările balcanice în NATO şi de a elimina orice influenţă a Rusiei în această regiune.

În aceeaşi conferinţă de presă, Lavrov a abordat şi problema relaţiilor cu Japonia, apreciind că Moscova şi Tokyo ”sunt departe de a fi parteneri”, într-un moment în care cele două ţări încearcă să relanseze negocierile privind disputa în jurul statutului insulelor Kurile.

”Japonia, cu sprijinul URSS, a devenit în 1956 membră a ONU şi a ratificat Carta ONU care stabileşte rezultatele celui de-al Doilea Război Mondial”, a afirmat Lavrov. ”De ce Japonia este singura ţară din lume care nu recunoaşte rezultatele celui de-al Doilea Război mondial?”, a întrebat retoric ministrul de externe rus, respingând orice fel de ”ultimatum” din partea Tokyo cu privire la insulele Kurile.

Premierul japonez Shinzo Abe este aşteptat la 22 ianuarie la Moscova pentru o întâlnire cu Vladimir Putin. În perspectiva acestui summit, şefii diplomaţiei ruse şi nipone au avut consultări luni la Moscova, iar în finalul acestora Lavrov a avertizat Tokyo că suveranitatea rusă asupra insulelor nu este subiect de discuţie.

Problema celor patru insule Kurile, numite Teritoriile de Nord în Japonia, care au fost anexate de Uniunea Sovietică în 1945, continuă să afecteze relaţiile dintre Moscova şi Tokyo şi constituie principalul obstacol în calea semnării unui tratat de pace între cele două ţări.

Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...
Ultima oră
Pe aceeași temă