18 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

Singurul punct de trecere pentru mărfuri dintre Israel și Gaza a fost redeschis

Zeci de camioane transportând mai ales combustibil au trecut prin Kerem Shalom (Kerem Abu Salem în limba arabă), singurul punct de trecere pentru mărfuri între Israel şi Fâşia Gaza. Acest pasaj de trecere a fost în cea mai mare parte închis din iulie ca represalii pentru actele ostile palestiniene lansate de pe acest teritoriu şi ciocnirile de-a lungul frontierei.

Din 9 iulie, Israelul a blocat trecerea majorităţii mărfurilor la Kerem Shalom, inclusiv livrările de combustibil, esenţiale în enclavă.

Israelul a lăsat să treacă numai mărfuri cu caracter „umanitar”: alimente, medicamente şi material medical.

Israelul a anunţat marţi că va redeschide total Kerem Shalom dacă persistă calmul observat în ultimele zile după săptămâni de tensiuni. Israelul a anunţat de asemenea că intenţionează să extindă zona de pescuit în largul coastei Fâşiei Gaza la nouă mile marine. Această zonă fusese redusă ca represalii.

Tensiunile au crescut cu Israelul în şi în jurul Fâşiei Gaza după ce la 30 martie a început o mobilizare împotriva blocadei israeliene impuse de peste 10 ani, dar şi pentru dreptul palestinienilor de a se întoarce pe pământurile de pe care au fost izgoniţi sau au fugit la crearea statului Israel în 1948.

După escaladarea tensiunilor joi între Israel şi mişcarea islamistă Hamas ce conduce Gaza, un armistiţiu a fost instaurat prin intermediul Egiptului vecin şi Naţiunilor Unite, potrivit unei surse apropiate negocierilor.

Ultima oră
Pe aceeași temă