Siria: Organismele de presă retractează anunţul privind tiruri cu rachete în Homs

Siria: Organismele de presă retractează anunţul privind tiruri cu rachete în Homs

Mass-media de stat siriene au retractat marţi, evocând o 'falsă alertă', anunţul făcut în noaptea de luni spre marţi, conform căruia apărarea aeriană siriană a doborât rachete deasupra provinciei Homs din centrul Siriei, informează AFP.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

'O falsă alertă privind încălcarea spaţiului aerian în timpul nopţii a dus la pornirea sirenelor sistemului de apărare aeriană', recunoaşte agenţia de stat Sana, citând o sursă militară. 'Nu a existat vreun atac extern asupra Siriei', precizează ea.

Televiziunea de stat a Siriei informase că apărarea antiaeriană siriană a doborât rachete ce au vizat baza aeriană Shayrat din provincia Homs luni noaptea târziu, prezentând imagini ale unei rachete lovite în aer deasupra bazei aeriene.

Contactat de Reuters, Pentagonul a arătat că "nu există o activitate militară americană în acea zonă la acest moment".

Baza aeriană Shayrat a fost vizată anul trecut de atacul american cu rachete de croazieră, efectuat ca răspuns la un atac chimic ce a provocat moartea a cel puţin 70 de oameni, inclusiv copii, în oraşul Khan Shaykhun deţinut de rebeli.

Această 'falsă alertă' intervine într-un context tensionat, la trei zile după loviturile aeriene ale SUA, Franţei şi Marii Britanii împotriva siturilor militare ale regimului lui Bashar al-Assad, întreprinse ca răspuns la un presupus atac chimic care a lovit în 7 aprilie oraşul Douma, din provincia Ghouta de Est.

Acest presupus atac chimic de la Douma continuă să provoace agitaţie pe scena internaţională. Experţi ai Organizaţiei Internaţionale pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), care şi-au început ancheta duminică, prin convorbiri la Damasc, aşteptau încă permisiunea de a accede în Douma pentru a desfăşura investigaţii la faţa locului cu privire la acest presupus atac cu gaz.

Rusia a afirmat luni că intrarea lor a fost amânată din cauza unor 'probleme de securitate', în mod concret în scopul deminării unor drumuri. Ulterior, ea a asigurat că sosirea experţilor OIAC este prevăzută pentru miercuri, potrivit AGERPRES.

Comentarii

loading...