Siria: Regimul a deschis un coridor pentru civilii care vor să plece din regiunea Idlib

Siria: Regimul a deschis un coridor pentru civilii care vor să plece din regiunea Idlib

Regimul sirian a anunţat joi deschiderea unui coridor pentru a permite evacuarea civililor care doresc să plece din regiunea Idlib, unde o campanie militară a puterii siriene şi a aliatului său rus a făcut sute de morţi şi a antrenat un exod al populaţiei, potrivit France Presse.

Rl online 0 comentarii

Sprijinit de aviaţia rusă, regimul lui Bashar al-Assad bombardează aproape fără încetare de la sfârşitul lunii aprilie provincia Idlib şi zonele vecine, în nord-vestul ţării, ocupate de jihadiştii din Hayat Tahrir al-Sham (HTS) şi grupuri rebele.

Aproape 900 de civili au fost ucişi în bombardamente aeriene şi tiruri de artilerie la Idlib şi în sectoarele adiacente aflate sub controlul HTS şi al insurgenţilor în provinciile vecine Alep, Hama şi Latakia, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

"Coridorul" anunţat este destinat locuitorilor unei regiuni compuse din mai multe localităţi situate între sudul Idlib şi nordul Hama şi este asediat de către forţele proregim, după ce au avansat în ultimele zile.

În cadrul campaniei sale de recucerire a regiunilor ocupate de jihadişti şi rebeli, regimul sirian a deschis astfel de "coridoare" pentru a permite civililor să părăsească bastioanele rebele şi a se duce fie în regiunile controlate de forţele proregim sau în cele ocupate de adversarii acestora.

"Siria anunţă deschiderea unui coridor umanitar în regiunea Sourane, în nordul provinciei Hama, pentru a permite evacuarea cetăţenilor care doresc să părăsească zonele aflate sub controlul teroriştilor în nordul Hama şi sudul Idlib", indică Ministerul de Externe de la Damasc.

Televiziunea de stat a difuzat imagini cu autobuze verzi şi ambulanţe staţionate la Sourane, fără a specifica când va începe plecarea.

Iniţiativa intervine în timp ce Turcia, care are frontieră cu provincia Idlib şi care sprijină grupările rebele siriene, a anunţat un summit la 16 septembrie la Ankara între preşedinţii rus, iranian şi turc pe tema Siriei.

De asemenea, anunţul privind deschiderea coridorului intervine a doua zi după recucerirea de către regim a oraşului Khan Shaykhun, în sudul Idlib.

"Odată cu cucerirea Khan Shaykhun, Rusia îşi reafirmă rolul de prim-plan în orice discuţie cu privire la Idlib", a subliniat Sam Heller, expert al think tank-ului International Crisis Group. Potrivit acestuia, regimul sirian şi Moscova ar putea face o pauză în operaţiunile lor pentru a "da timp Turciei să ofere concesii".

Regiunea vizată de coridor include de asemenea localităţile Morek, unde se află un post de observaţie militar turc, şi Kafr Zita, ambele în provincia Hama.

Turcia are mai multe posturi militare de observaţie în provinciile Idlib şi Hama. Preşedinţia turcă a avertizat că "nu se pune problema închiderii sau relocării" posturilor de observaţie din Morek. "Toate celelalte posturi vor fi menţinute" în zonă, a avertizat Ankara. Avioane ale regimului au lansat joi tiruri în apropiere de un post turc în apropiere de Idlib, potrivit agenţiei de presă turce Anadolu.

Comentarii

loading...